Koji gradovi su najskuplji za život?

26 jul

Svakodnevni troškovi kao što su stanovanje i hrana veoma variraju od grada do grada. A neki od njih, poput Njujorka, poznati su kao posebno skupi za život.

Na grafikonu Viktora Deprea (hipntic.data) nalaze se podaci iz 2022. godine, u kojima su upoređeni troškovi života i kupovna moć u 578 različitih gradova širom sveta, koristeći Njujork kao reper za poređenje.

Iako je Njujork nadaleko poznat kao jedan od najskupljih gradova na svetu, prema sajtu Numbeo, najvećoj svetskoj bazi podataka o gradovima i zemljama koje su dali korisnici, postoji veliki broj gradova koji su zapravo skuplji od Velike jabuke.

Koliki su troškovi života u gradovima širom sveta?

Glavni grad Bermuda, Hamilton, nalazi se na prvom mestu na listi sa troškovima života koji su skoro 50 odsto viši od njujorških.

Hamilton je skup zbog toga što skoro sve treba da se uveze na mali britanski arhipelag. Neophodni su im gas, namirnice i odeća.

Drugi na listi je Cirih u Švajcarskoj. U tom gradu su troškovi otprilike 30 odsto veći nego u Njujorku. Hrana i piće su posebno skupi, prema  podacima. Namirnice su 58 odsto skuplje od hrane u Njujorku, a cene u restoranima su 55 odsto ​​više.

Iako je Cirih visoko rangiran po indeksu troškova života, kupovna moć grada je takođe snažna.

Cirih

Cirih (Pixabay)

Indeks lokalne kupovne moći

Kupovna moć je metrika koja se koristi za merenje broja roba i usluga, koje neko sa prosečnom platom može da kupi u tom određenom gradu.

Ako ponovo pogledamo Cirih, potrošači u gradu u proseku imaju oko 30 odsto više kupovne moći od stanovnika Njujorka, uprkos većim troškovima.

Nasuprot tome, prosečan potrošač u Hamiltonu na Bermudama ima relativno nisku kupovnu moć. Na osnovu prosečne neto plate u gradu, potrošači mogu priuštiti oko 30 odsto manje od ljudi u Njujorku.

Novac

Novac (Pixels)

Inflacija nastavlja da podstiče cene

Usred rastuće inflacije i povećanih cena robe široke potrošnje, troškovi života postali su najvažniji za mnoge ljude širom sveta.

Od kraja 2021. godine, svet doživljava krizu troškova života uglavnom zbog nagomilane potražnje nakon pandemije korona virusa, zajedno sa problemima lanca snabdevanja i sukoba Rusije i Ukrajine.

Prema rečima glavnog ekonomiste UBS-a Pola Donovana, verovatno smo videli najgore od toga, a inflacija će verovatno da se smanji širom sveta u drugoj polovini godine.

/bizlife.rs/

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments