Koje su najčešće greške kod početnika WordPressa?

19 maj

Why choose WordPress?

Loš hosting provajder

Jedna od najvažnijih odluka koju ćete donijeti jeste odluka u vezi web sajta. Ako vam je loš hosting provajder, takav će biti i vaš sajt.

Podrazumijeva se početni finansijski izazov koji nastaje prilikom nastajanja vašeg sajta, ali vam prioritet ne smije biti niska cijena hosting provajdera.

Nikakva ili nepotpuna konfiguracija WordPress-a za pretraživače

Šta to znači?

Nebitno kakav je vaš sajt, ukoliko ne ureadite konfiguraciju, rangiranje će u Googlu i ostalim pretraživačima biti nisko, što je zaista besmiselno.

Savjeti:
1. Unesite naslov i podnaslov sajta

Ako niste uneli dobar naziv sajta (prilikom instalacije WordPress-a ili ga želite promeniti), to učinite tako, da izabere opciju SETTINGS > General

Birajte efektan i kratak naziv sajta. Ukoliko imate neki posao smiselno je da tu napišete naziv firme. Sve što želite je to, da u dvije ili tri riječi posjetiocima date do znanja o čemu se tu zapravo radi.

2. Konfigurišite stalne veze

Stalna veza ili permalink je URL (adresa stranice), koja se može zabilježiti i stalna je. Dobre veze su lakše za razumjeti i čitati, a pretraživači mogu da razumiju njihov kontekst. To znači i bolje rangiran web sajta.

3. Naziv podrazumijevane kategorije (Uncategorized) promijenite u naziv koji opisuje vaš sajt.

4. Prvi podrazumijevani prilog, komentar i stranu na sajtu obrišite

Pretraživačima podrazumijevani prilog, komentar i strana ukazuju na sajt, na kojem nije kvalitetan sadržaj, zato ih je potrebno brisati.

5. Instalacija i aktivacija Yoast SEO plugin

WordPress je sam po sebi odličan u optimizovanju sadržaja za pretraživače (SEO) ali mu je dobrodošla i pomoć. Yoast SEO je odličan jer pravi mapu za pretraživače kao što je Google. Tako ćete pretraživačima dati sve što žele znati o vašem sajtu i svim najvažnijim pretraživačima se šalje informacija o o novim sadržajima.

Želite da na najlakši način naučite sve o vašem sajtu? Kako je Google indeksirao vaš sajt, kojih ključnih riječi i slično? Najbolji odgovor je Google-ove Webmaster alatke. U prvom koraku svakako morate da provjerite, da li ste vlasnik vaše domene.

Instaliranje svakog dostupnog plugin-a

WordPress je veoma proširiv i gotovo za sve što želite uvesti na svoj sajt postoji plugin. Veoma je važno ko stoji za tog plugin-a, da li se redovno ažurira i da li je programski kod dobar.
Isto tako, svaki put kada instalirate novi plugin, provjerite, da li sajt radi kao pred instalacijom.

Kada ste prinašli plugin i želite ga instalirati, zapitajte se da li vam je zaista potreban i da li u potpunosti pokriva funkcionalnost koju želite da uvedete.

Posjetioci žele jasne i konkretne informacije, a previše plugova ubija brzinu učitavanja sajta. Važnije je izabrati temu koja ispunjava vaše potrebe, umjesto da za svaku funkcionalnost instalirate poseban plugin.

Dobro je ukoliko poznajete CSS i HTML.

  • Slaba admin lozinka

WordPress je redovno meta zlonamjernika, zato je jaka lozinka veoma važna. Mora biti slučajna, jedinstvena, dovoljno dugačka (10 do 15 znakova). Ako želite dodatno osiguranje, instalirajte dodatni plugin, koji ograničava broj pogrešnih lozinki (recimo WP Limit Login Attempts).

  • Neredovno ažuriranje WordPressa

Ako želite da je vaš sajt bezbedniji, da bi dobio nove funkcije, bio stabilniji i dobio bolje performanse, nužno je redovno ažuriranje.

Zaključak

Kao zaključak je potrebno znati, da 95% pozitivnog ishoda zavisi od podešavanja o kojem smo vam sada pisali.

/kakonapravitiblog.net/

(Visited 57 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments