Ko je osnovao prvi laboratorij za psihologiju?

14 nov

Dok proučavanje uma i ponašanja može biti subjekt stari kao i vrijeme, psihologija nije uvijek postojala kao i danas. Većina stručnjaka zapravo smatra da je psihologija relativno mlada disciplina. Pa kada je psihologija doista počela izlaziti kao znanost?

Psihologija je izvorno imala najranije korijene u filozofiji i fiziologiji. Prema većini psihologijskih povjesničara, bilo je osnivanje prvog eksperimentalnog psihologijskog laboratorija koji je službeno označio početke psihologije kao zasebnu i odvojenu disciplinu.

Kada se točno formirao prvi psihološki laboratorij i tko je bio odgovoran za ovaj važan događaj u povijesti psihologije? Pitanje prvog laboratorija uistinu ovisi o tome gledamo li eksperimentalne laboratorije ili nastavne laboratorije. Moglo bi se činiti kao manja razlika, ali to je bila formacija prvog laboratorija posvećenog eksperimentalnoj istrazi uma koja je istinski postavila psihologiju na svoj put kao akademska i znanstvena disciplina.

Prvi laboratorij za psihologiju na svijetu

Wilhelm Wundt , njemački doktor i psiholog, bio je odgovoran za stvaranje prve eksperimentalne psihološke laboratorije na svijetu. Ovaj laboratorij osnovan je 1879. na Sveučilištu u Leipzigu u Njemačkoj. Stvaranjem akademske laboratorije posvećenog istraživanju eksperimentalne psihologije, Wundt je službeno preuzeo psihologiju iz podučavanja filozofije i biologije na jedinstvenu znanstvenu disciplinu.

Zbog važne uloge koju je Wundt igrao u povijesti psihologije, često ga smatra “ocem psihologije”.

Wundt je imao značajan utjecaj na ranu psihologiju i ostavio trag na nekim od njegovih najpoznatijih studenata koji su uključivali James McKeen Cattell i G. Stanley Hall . Pored toga što je bio važan lik u povijesti psihologije, mnogi su učenici bili obučeni u njegovom laboratoriju i nastavili svoj važan doprinos području psihologije.

Prvi laboratorij za psihologiju u SAD-u

Godine 1883. Wundtov učenik G. Stanley Hall stvorio je prvi eksperimentalni laboratorij za psihologiju u SAD-u na Sveučilištu John Hopkins. To je pomoglo obilježavanju uspostave psihologije u SAD-u i pridonijelo daljnjem rastu polja.

Wundt, James i Hall: Tko je prvi put?

Mnogo bi moglo iznenaditi da ni Wundt ni Hall ne mogu isključivo tvrditi da imaju prvi laboratorij na svijetu ili prvi američki laboratorij. Godine 1875., četiri godine prije nego što je Wundt uspostavio svoj laboratorij i osam godina prije nego što je Hall uspostavio svoje, Williams James je formirao psihologiju na Sveučilištu Harvard.

Pa zašto James nije zaslužan za stvaranje prvog laboratorija na svijetu, ili barem u Ameriku, prvi laboratorij? Zato što je njegov laboratorij upotrijebljen za podučavanje demonstracija umjesto na eksperimentiranje i izvorna istraživanja. Zbog toga se Wundt i Hall uglavnom pripisuju stvaranju prvog i drugog eksperimentalnog psihologijskog laboratorija.

Dakle, zašto je tako snažan osnivanje prvog psihologijskog laboratorija na svijetu? Jer prije toga vremena, psihologija je još uvijek u rano djetinjstvo, a još nije razmatrana kao zasebna disciplina u svom vlastitom pravu. Formiranjem eksperimentalnog laboratorija posvećenog znanstvenom istraživanju ljudskog uma i ponašanja, Wundt je mogao formalno utvrditi psihologiju kao zasebno polje studija.

Savremena psihologija je sasvim drugačija od svojih prilično skromnih početaka u Wundtovom laboratoriju. Iako je ovaj prvi psihološki laboratorij vjerojatno malo slično laboratorijima današnjice, ovo rano eksperimentalno okruženje pomoglo je utirući put budućnosti psihologije.

Uzimajući znanstveni pristup proučavanju ljudskog uma i ponašanja, Wund't laboratorij je formalno utvrdio psihologiju kao znanost odvojenu i različita od polja filozofije i biologije. Wundtov laboratorij također se koristi za pomoć obučavanju drugih psihologa koji su nastavili širiti psihologiju širom svijeta. Uskoro su se drugi laboratoriji počeli pojavljivati ​​izvan Njemačke i Sjedinjenih Država, uključujući psihologiju u Rusiji, Kini, Francuskoj i Kanadi.

/hr.reoveme.com/

(Visited 15 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments