Knjige koje mijenjaju život

8 jun

Knjige koje mijenjaju život – Najčitanije na svijetu (2021)
Ako ste u potrazi za dobrom knjigom, na našem popisu pronaći ćete vaš odgovor. Sastavili smo popis knjiga koje mijenjaju život na bolje.

“Čitajmo da ne ostanemo bez riječi” – slogan je Godine čitanja u Hrvatskoj koja se obilježava tijekom cijele 2021. godine, ali i motivacija da čitanje knjiga postane dio naše svakodnevice bez obzira na datume i obilježavanja. Čitanje je dugoročno važno za naše mentalno zdravlje o čemu više otkrivamo u nastavku teksta, a može nam uvelike i promijeniti život. Saznajte koje su neke od najboljih i najčitanijih knjiga na svijetu koje ne smijete propustiti pročitati!

Neke od najčitanijih knjiga na svijetu
Unatoč tome što živimo u 21. stoljeću i činjenici da se samo u Hrvatskoj godišnje objavi oko 6500 novih naslova među najčitanijim knjigama na svijetu su i dalje klasici.

“Ponos i predrasude”, Jane Austin
Svatko tko je pročitao ovaj ljubavni roman jedne od najboljih britanskih i svjetskih književnica odlučio mu se ponovno vratiti bar jednom tijekom života. Roman prati protagonisticu Elizabeth koja se odbija udati za rođaka kako bi bogatstvo ostalo unutar obitelji i s vremenom se zbližava s gospodinom Darcyjem. Treba naglasiti da “Ponos i predrasude” nije samo klasičan ljubavni roman već slojevito djelo koje progovara o važnosti obrazovanja, obitelji, reputacije i predrasudama s kojima se svi susrećemo. Također, naglašava vrijednost sklapanja braka iz pravih razloga neovisno o nečijem materijalnom statusu.

“Male žene”, Louisa May Alcott
Na popisu najčitanijih knjiga na svijetu je i priča o četiri sestre March; darovitoj Jo, krhkoj i tragičnoj Beth, prelijepoj Meg te razmaženoj i romantičnoj Amy. Radnja prati njihovu borbu s brojnim nedaćama i neizvjesnostima tijekom odrastanja u Novoj Engleskoj za vrijeme Američkog građanskog rata. Prema ocjeni The Guardiana, “Male žene” su jedan od najvažnijih ženskih romana svih vremena.

“Don Quijote”, Miguel de Cervantes
Plemić koji je obožavao viteške romane i odlučio sam sebe nazvati vitezom koji ispravlja svjetske nepravde uz pomoć seljaka Sancha Panze desetljećima je lik koji upoznajemo kroz školsku lektiru. U slučaju da ste u školi ponekad malo “zabušavali”, nadoknadite propušteno jer je “Don Quijote” roman koji propituje razne društvene norme i standarde, a proglašen je i prvim modernim romanom svjetske književnosti.

“Pustolovine Toma Sawyera”, Mark Twain
Nijedno djetinjstvo ne bi smjelo proći bez ovog romana jer se radi upravo o tome – pustolovinama vragolastog dječaka i njegovom odnosu s obitelji, prijateljima i mještanima sela zvanog St. Petersburg. Humor kojeg pisac u ovom romanu koristi je povezan s njegovim stvarnim djetinjstvom koje je proveo na obalama rijeke Mississippi i odličan je podsjetnik odraslima na ono što su nekada bili, osjećali, mislili i govorili.

“Moby Dick”, Herman Mellvile
“Moby Dick” ili “Bijeli kit” je roman za kojeg tvrde da je epsko djelo i jedan od najviših dosega američke književnosti. Mornar Ishmael nam priča priču o kapetanu Ahabu i njegovoj opsesivnoj potrazi za bijelim kitom koji mu je odgrizao potkoljenicu iza koje se krije prikaz bitke čovjeka i prirode, čovjeka i Boga te borba između dobra i zla.

Knjige koje mijenjaju život
Svaka knjiga na neki način utječe na život onoga koji ju čita no neki naslovi su zasluženo u kategoriji knjiga koje mogu promijeniti život na bolje.

“Pošta”, Charles Bukowski
“Imam dva izbora, ostati u pošti i poludjeti ili se igrati pisca i umrijeti od gladi” – napisao je njemačko-američki autor Charles Bukowski u svom prvom romanu “Pošta”. Radi se o njegovom autobiografskom romanu iz godina kada je radio u američkoj poštanskoj službi nakon kojeg je postao jedan od najpoznatijih pisaca. Odluka da više neće biti obični “šljaker” je brojne čitatelje diljem svijeta potaknula da i onu donesu odluku koja će im promijeniti život.

“Benjamin Franklin”, autobiografija
Smatraju ga ocem i utemeljiteljem Amerike te jednom od najnevjerojatnijih i najuspješnijih svjetskih ličnosti, a njegova autobiografija je nedovršeni zapis o vlastitom životu. Razlog zbog kojeg trebate pročitati ove memoare je analiza 13 vrlina koje bi svima trebale postati i navika koju treba svakodnevno živjeti.

“Mali princ”, Antoine de Saint Exupéry
Možemo je svrstati u najčitanije i najbolje, ali svakako i među knjige koje mijenjaju život. Druženje s Malim princom smo vam već preporučili u našem članku o najboljim knjigama i slikovnicama za djecu, no knjigu vrijedi pročitati nekoliko puta tijekom života. Naime, svaki put ćete otkriti i naučiti nešto novo o ljudima, ljubavi i prijateljstvu te se ponovno podsjetiti da je ono bitno očima nevidljivo jer čovjek samo srcem dobro vidi.

“Moć tišine”, Susan Cain
Čitajući ovaj bestseler naučit ćete da vaša povučenost i može biti vaša supermoć odnosno pokretačka snaga. Knjiga je svojevrstan priručnik za introvertirane osobe u kojoj se naglašavaju prednosti takve osobnosti, ali i problem s kojima se one susreću uz prikaz brojnih situacija iz stvarnog života.

“Život bez ograničenja”, Nick Vujičić
Nick Vujičić je rođen bez udova, ali vozi skateboard, surfa, igra golf, svira i nastupa pred milijunskom publikom kao propovjednik i motivacijski govornik. Nakon što pročitate njegovu priču o životu bez ograničenja shvatit ćete da možete skupiti snagu za sve što želite bez obzira na poteškoće i izazove s kojima se susrećete.

Najbolje knjige svih vremena
Najbolje knjige svih vremena imaju veliku literarnu vrijednost, maestralno su ispričane, zanimljive i napisane stilom koji osvaja. I postaju klasik za svaku novu generaciju koja dolazi.

“Ana Karenjina”, Lav Nikolajević Tolstoj
“Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način” – uvodna je rečenica iz ovog ruskog romana koja se urezala u pamćenje svakoga tko ju je pročitao. Veliki Tolstoj u Ani Karenjinoj daje prikaz ruskog društva sedamdesetih godina 19. stoljeća kroz slike ljubavi kao temeljnog pokretača ljudskog života. Tema ljubavi je provučena kroz tri različita braka i jednu izvanbračnu vezu, no ovdje se ne radi samo o ljubavnom već i psihološkom, filozofskom i društvenom romanu.

“Životinjska farma”, George Orwell
Autor je djelo okarakterizirao kao basnu, no riječ je o složenoj satiri koja ismijava totalitarizam, komunizam i revoluciju općenito, a knjiga je i danas u nekim zemljama zabranjena. Radnja se odvija na farmi gospodina Jonesa kojeg životinje na čelu s prascem Majorom svrgnu i donesu svoje zakone objedinjene u animalizam.

“Dnevnik Anne Frank”
“Dnevnik Anne Frank” je utemeljen na tekstovima iz dnevnika židovske djevojčice Anne Frank koji je pisala tijekom dvije godine skrivanja na tavanu od nacističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu. Unatoč tome što je kasnije postala najpoznatija žrtva rata, njezin dnevnik ono najgore prikazuje kroz oči djevojčice koja u svim ljudima traži nešto dobro.

“Stranac”, Albert Camus
Jedan od najvažnijih romana 20. stoljeća donosi priču o mladiću bez osjećaja koji ne mari za ljubav i karijeru te postaje ubojica bez ikakvog motiva. Smatra da ionako na svoj život ne može utjecati, da nema smisla ulagati u odnose s ljudima jer čovjek ionako umire sam. “Samac” je zbunio mnoge teoretičare i stručnjake upravo zbog takvog načina razmišljanja glavnog lika, ali svakako čitatelja navodi da promisli o tome kako živi svoj život.

-lupilu.hr

 

 

(Visited 256 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments