Knjige koje će vas odvesti na putovanja

4 avg

Ovih dana smo prilično uslovljeni ostajanju kod kuće, izbjegavanju kontakta. Misli o putovanju negde su pauzirane i „hrane“ se filmovima, knjigama i virtuelnim turama.

Vodeći se time da je putovanje zapravo „stanje uma“, napravili smo selekciju nekoliko književnih djela koja vas mogu odvesti putem gradova i podneblja…

Sicilija – Gepard, Đuzepe Tomazi di Lampeduza

Remek-djelo italijanske književnosti je roman o tragičnoj sudbini jedne plemićke porodici koja se suočava sa ratom generala Đuzepea Garibaldija tokom ujedinjena Italije. Radnja se dešava na Siciliji, ljepotici Italije koja celoj priči daje posebnu atmosferu.

Po ovom romanu, snimljen je jedan od najpoznatijih filmova Viskontija, sa fenomenalnim kostimima i prelepom Klaudijom Kardinale.

Istanbul – Muzej nevinosti, Orhan Pamuk

Pamuk spada u one pisce koji imaju vrlo istančan stil, a čija djela su prepuna lirskih opisa mesta. Naravno, najviše je u svojim djelima ovjekovječio carski Istanbul, koji se pojavljuje i u njegovom najljepšem ljubavnom romanu.

Više od sto pedeset likova na šest stotina stranica gradi svijet Istanbula u vremenu od 1975. do današnjih dana. Orhan nas u ovoj knjizi navodi da pomislimo kako smo stanovnici Istanbula, šetajući nas kroz njegova skrovita i mistična mjesta.

Aleksandrija – Aleksandrijski kvartet, Lorens Darel

Čuveni kvartet Darela je zapravo oda jednom mitskom gradu, toj drevnoj Aleksandriji. Ovaj grad je takođe junak sva četiri romana – Justina, Baltazar, Mauntoliv i Klea, lajtmotiv po kojem Darel kroji kvalitetnu priču lavirintske zamršenosti i hipnotišuće lepote.

Sam Lorens u jednom opisu za Aleksandriju piše: Aleksandrija je kao velika vinska presa ljubavi; oni koji prođu kroz nju su bolesnici, usamljenici, proroci – hoću reći, svi oni koji su bili duboko ranjeni u svojoj polnosti.

U recenziji Saturday Review-a stoji kako je Darel gotovo bez premca pri vrhu spisateljskog dara kada treba prikazati atmosferu i raspoloženje.

Čak i kad njegova Aleksandrija ne bi postojala, ona bi i dalje bila podjednako stvarna, kao Hotornov Rim, Prustov Pariz, Lotijev Carigrad…

Sankt Peterburg – Zločin i kazna, Flodor Dostojevski

Najpoznatije djelo Fjodora Dostojevskog smješteno je u šezdesete godine 19. vijeka, i to u gradu Sankt Peterburgu. Iako je u fokusu romana strašan zločin, kao i breme koje nosi glavni junak Raskoljnikov, Dostojevski je uspio kroz roman da prikaže i tadašnju atmosferu grada.

Zanimljivo je da danas postoji tura „tragovima romana“, koja je krojena po mjestima koja se pojavljuju u djelu.

Dešifrovanju lokacija znatno je pomogla supruga Dostojevskog, Ana Grigorjevna koja je nakon muževljeve smrti otkrila princip po kojem je Fjodor označavao mjesta sa svega nekoliko slova.

Tako je „S-ska“ uličica u stvari Stolarski, a „K-in“ most je Kokuškin most. Ova mjesta su postala polazne tačke s kojih poklonici Dostojevskog danas kreću u svoja „lutanja“.

Pariz – Zvonar bogorodične crkve, Viktor Igo

Iako je francuska prijestonica ovekovječena u bezbroj Prustovih romana i drugih pisaca, mi smo izabrali ovo djelo koje vas vodi u srednjovjekovni Pariz.

Ovaj roman je prije svega uzbudljiva i potresna priča Viktora Igoa o prijateljstvu, ljubavi, ljubomori i tragičnim sudbinama. U fokusu romana je i katedrala Notr Dam, kojom je pisac bio fasciniran.

Glavni lik, zvonar Kvazimodo, je čovjek nakaradnog izgleda, što određuje njegovu surovu sudbinu. Ljudi su ga prezirali, ponižavali i odbacivali. Zaljubljuje se u ciganku Esmeraldu, kojoj se udvaraju još dva muškarca. Pred vama je tragična, ali isto tako i veličanstvena priča o teškim životnim putevima.

Njujork – Doručak kod Tifanija, Truman Kapote

Ukoliko niste još uvijek pogledali istoimeni film sa šarmantnom Odri Hepbern, savjetujemo vas da prvo pročitate knjigu koja će vas preseliti na Menhetn. Upoznaćete dokone i bogate koji večeri provode ispijajući koktele, slušajući ploče, flertujući do zore.

U središtu priče je Holi Golajtli, koja živi punim plućima na jedan pomalo ekstravagantan i eksentričan način, tragajući za bogatim mužem. Njujork je tu savršena scenografija sa svojim modernim bulevarima, luksuznim buticima i prelijepim parkovima.

Komo – Komo, Srđan Valjarević

Najpoznatije djelo Valjarevića vodi nas u samo srce Lombardije.

Izuzetan pripovjedač svojim posebnim senzibilitetom nas uvlači u jedinstvenu atmosferu svog mjesečnog boravka na jezeru Komo, u podnožju Alpa.

-/sharemontenegro.me/

(Visited 123 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments