Klasik “Veliki Gatsby” postaje TV serija

27 feb

Kao bomba je odjeknula vijest da će klasik, “Veliki Gatsby” postati TV serija i to u raskošnoj produkciji!

Studio A + E i ITV Studios America udružili su se s piscem Michaelom Hirstom u stvaranju televizijske serije za koju je namijenjen ogroman budžet. Riječ je o klasiku, velikom američkom romanu “Veliki Gatsby” F. Scotta Fitzgeralda. Koproducenti planiraju seriju emitirati putem premium kabelske televizije i streaminga.

Hirst kojeg pamtimo po serijama “Elizabeth”, “Tudori” i “Vikinzi” napisat će scenarij i primiti se producentskog posla zajedno s Michaelom Londonom iz Groundswell Productions (filmovi “Sideways”/”Stranputice” i “Milk”). Fitzgeraldova zaklada uključena je u projekt, a njezina voditeljica i praunuka Scotta i Zelde Fitzgerald, rockerica Blake Hazard bit će konzultantica.

Izvori kažu da A + E Studios desetljećima ima prava na kultni roman, još od televizijskog filma iz 2000. godine, u kojem je Paul Rudd glumio Nicka Carrawaya, Toby Stephens Jaya Gatsbyja, a Mira Sorvino Daisy. Taj je film bio koprodukcija s BBCjem i emitiran na kanalu A&E.

Na adaptaciji je Hirst s ekipom radio najmanje tri godine,.

“Čini se da sam s Gatsbyjem živio većinu svog života, čitajući ga prvo kao školarac, kasnije predavajući o Fitzgeraldu na Oxfordu 1970.-ih, a svako malo ponovo čitam roman”, rekao je Hirst. “Kao što je kritičar Lionel Trilling jednom napisao: ‘”Veliki Gatsby” još je uvijek svjež kao i kad se prvi put pojavio, čak je dobio na težini i relevantnosti.’ Danas, kad se Amerika pokušava ponovno izmisliti, savršen je trenutak da novim očima pogledamo ovu bezvremenu priču, istražimo njezine poznate i ikonske likove kroz moderni pogled u pitanju spola, rase i seksualne orijentacije.

Jer, Fitzgeraldova duboko romantična vizija ne sprječava ga da istraži i razotkrije mračniji dio američkog iskustva, što je razlog zašto priča govori i o tragediji i nadi i zašto i dalje odzvanja danas.

Malo je priča u panteonu američke književnosti koje nadilaze vrijeme poput “Velikog Gatsbyja”, rekao je Jossen, ispred A+E Studios. . “Zajedno s partnerima u ITV Studios America i Groundswell Productions, A + E Studios ima privilegiju oživjeti ovo moćno, složeno djelo pod budnim okom neusporedivog Michaela Hirsta i blagoslovom člana obitelji Fitzgerald, gđice Blake Hazard. Kao što dokazuje u svojoj biblijskoj seriji, Michael ostaje vjeran Fitzgeraldovom romanu, nadovezujući se na to naslijeđe s modernom vizijom koja će više odražavati Ameriku i tada i sada, uključujući pojačano istraživanje ženskih likova. Trenutno smo u potrazi za režiserom i uzbuđeni smo što ćemo seriju donijeti na svijet.”

Gatsby je do sada nekoliko puta adaptiran za film. Prva verzija snimljena je 1926. (Warner Baxter), potom 1949. (s Alanom Laddom), a možda je najpoznatija ona režisera specijaliziranog za adaptacije književnosti na film Jacka Claytona iz 1974. (Robert Redford , Mia Farrow, Karen Black i Bruce Dern). Posljednja je bila ona Buzza Lerhnama iz 2013. (s Leonardom DiCapriom).

Da, gledat ćemo “Velikog Gatsbyja” koji je neupitno izazov svakom režiseru. Ali ćemo odmah pročitati (još jednom) knjigu.

To predlažemo i vama – čitajte, pa gledajte sve verzije. Jer pogledate li samo jedan film i preskočite knjigu, propustit ćete potpuno veću temu koju knjiga jasno i divno pokazuje.

Vidjet ćemo što će nam dati serija.

 

/citajknjigu/

(Visited 22 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments