Karijere budućnosti: Traženi poslovi za dobru zaradu

14 nov

Kakva su to vremena došla kada više ne moraš završiti ekonomiju ili pravo da bi imao “ozbiljan” posao? Danas je sve nadohvat ruke, sve što trebaš je internetska veza, strast za učenjem i otvoren um.

Traže se nove vrste stručnjaka, zanimanja koja prije 10 godina nismo mogli ni zamisliti. Kuda ide svijet i što to donosi mladima na tržištu rada? Index.hr je istražio poslove budućnosti.

Stručnjak za umjetnu inteligenciju (AI)

Prvo pravilo budućnosti – AI je novi Big Boss. Ako znaš programirati ili imaš znanje iz statistike i matematike, stvar je zaključena. Ili možda nisi baš Turing, ali zanima te psihologija, lingvistika ili filozofija? Kako AI postaje sve sofisticiraniji, bit će potrebna široka paleta stručnjaka koji će znati osmisliti i oblikovati njegovu buduću primjenu.

Data scientist

Podaci su nova nafta, a data scientisti su ti koji buše. Transformiraju neorganizirane podatke u korisne informacije za kompanije. Za ovaj posao trebaš vladati statistikom, programiranjem, a pogotovo logičkim razmišljanjem.

Specijalist za cyber sigurnost

Koliko puta je negdje izašla vijest o hakerskim napadima koji koštaju firme milione i milione? To je kao Divlji zapad, samo u digitalnom svijetu. Ako želiš biti šerif u tom haosu, ovo je posao za tebe. Samo bez revolvera.

Stručnjak za virtualnu i proširenu stvarnost

Bolje poznat kao VR/AR stručnjak. Ovi ljudi stvaraju virtualna okruženja koja su sve od zabave do sofisticiranih treninga za hirurge. Pa ko kaže da gaming nije koristan?

Urbani farmer

Urbana poljoprivreda postaje sve popularnija dok se borimo protiv klimatskih promjena. Ako voliš raditi u prirodi i vjeruješ da se svježa hrana može proizvesti i na krovu nebodera, ovo je tvoj teren.

Stručnjak za obnovljive izvore energije

Obnovljivi izvori energije postaju sve važniji i traže se stručnjaci u ovom polju. Ako ti je stalo do planeta i želiš napraviti nešto konkretno, ovo je odlična prilika.

Uz sve ove poslove, ne zaboravi na ono najvažnije – radi ono što voliš. Tako će ti svaki dan biti ispunjen i zadovoljan. Ko kaže da se posao i zabava ne mogu miješati? Idemo, budućnost je svijetla, a tržište rada čeka baš tebe.

akta.ba

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments