Kakvu budućnost žele u Srbiji mladi umjetnici?

31 jul
Prema rezultatima istraživanja “Zašto ljudi žele da odu iz Srbije” objavljenim krajem prošle godine, oko 34 odsto mladih želi da ode. “To je nemogućnost da predvide da od svog rada mogu da žive lepo u Srbiji”, glasilo je objašnjenje. Kad je u pitanju umetnost, pretpostavljamo da je procenat mladih umetnika koji svoju budućnost zamišljaju negde u svetu još veći – a mi smo ih pitali šta je potrebno da bi ostali.

Izložba “Privatna vrednost” u rezidenciji ambasadora Švajcarske okupila je finaliste konkursa, šestoro umetnika najmlađe generacije koji su slikama, skulpturama i video radovima odgovarali na ovogodišnju temu “Lično angažovanje”.

Izložba “Privatna vrednost” je za javnost otvorena do 27. jula 2019. dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom između 16 i 18 sati.

Na konkurs ambasade Švajcarske ove godine su stigle 163 prijave, a pravo učešća imali su umetnici i umetnice rođeni 1993. godine i kasnije, sa stalnim boravkom na teritoriji Republike Srbije od najmanje tri godine.

Nismo ih pitali da li planiraju da s takvom podrškom zapale u Švajcarsku, već: Kakvu budućnost želite u Srbiji.

– Želim da “budućnost u Srbiji” ne zvuči kao politička kampanja – Tamara Spalajković (23), pobednica konkursa.- Želeo bih da budem aktivni umetnik čija je baza u Srbiji, ali koji sarađuje i sa drugim zemljama. Planiram da sa grupom kolega osnujem umetničku organizaciju i da otvorim neki izlagački prostor. Kroz takvu organizaciju moguće je praviti internacionalne saradnje, dovoditi umetnike, kustose, i ljubitelje umetnosti u Srbiju i pokazati im kako određeni primeri savremene umetnosti u Srbiji ne zaostaju za svetskim. Upravljanje izlagačkim prostorom me ispunjava gotovo isto kao umetnički rad. Takva vrsta objedinjenja poziva umetnika, kustosa, umetničkog menadžera i galeriste, i umetničkog pedagoga, za mene predstavlja cilj u budućnosti – Aleksandar Rakezić (24).

– Budućnost je hrabrost da se artikuliše stav – Luka Cvetković (24).

– Teško je odgovoriti na ovo pitanje, a pritom izaći iz svoje perspektive. Možda je baš to ono što je potrebno svuda pa i u Srbiji- više spremnosti da se pogleda oko sebe i vide i drugi ljudi. Potrebno je da pokušamo da razumemo i poštujemo one sa kojima stupamo u kontakt. To može odvesti ka sagledavanju šire slike, odnosno ka osvešćivanju toga šta su gorući problemi u državi, pa krenuti odatle – Lazar Zagrađanin (24).

– Budućnost u kojoj će se kulturi dati veći značaj, a samim tim i ostale stvari će biti bolje – Dejan Ivanović (26).

– Voleo bih da nastavim da radim i da se razvijam u polju umetnosti . Želim da ostanem u Srbiji i tu se ostvarim i da mogu bez problema da sarađujem sa stranim umetnicima i stranim manifestacijama i ujedno sa mojim kolegama da razvijam umetničku scenu u Srbiji i da doprinesem najviše što mogu da napravimo različite manifestacije koje bi dovodile kako domaće tako i strane umetnike da ponesemo taj talas mladih koji će zaustaviti taj neki stari način koji dosta diskriminiše i deli nepravdu – Jovan Matić (23).

-noizz.rs

(Visited 8 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments