Kako unaprijediti vještine za traženje posla?

15 jul

Traženje posla u današnje vrijeme postalo je svojevrstan poduhvat. Ako niste u toku s dešavanjima na tržištu rada, mnogo vas toga može zbuniti, obeshrabriti ili učiniti da se ne smatrate doraslim za posao za koji ste zainteresirani. U vezi s traženjem posla rodila se prava mala nauka, s obzirom na sve zahtjevnije tržište rada, zahtjeve poslodavaca i njihovog viđenja i opisa vaših radnih zadataka.

Praksa i volontiranje mogu biti dobar početak ulaska u svijet rada, jer ćete tamo dobiti bolji uvid o poslu kojim se namjeravate baviti u budućnosti. Na praksi se pruža prilika za razvijanje osobina koje su poslodavcima poželjne te modela ponašanja i komunikacije. No i za dobijanje prakse, kao i posla, važno je imati znanja i osobine koje se traže za određeno radno mjesto, ali jednako je bitno i znati ih dobro predstaviti poslodavcu.

Za svaki uspjeh bitna je priprema, pa tako i priprema za mjesto za koje aplicirate. Stoga obratite pažnju na sljedeće:
• Istražite gdje se oglašavaju radna mjesta, bilo da se radi o birou, tetkinoj komšinici ili nekoj stranici na Facebooku.
• Prikupite što više informacija o tome koje su karakteristike radnog mjesta za koje aplicirate te o kompaniji u kojoj se želite zaposliti.
• Napišite biografiju/CV i motivaciono pismo koji se tiču konkretno tog posla/kompanije.
• Pripremite se za razgovor s potencijalnim poslodavcem.

Coca-Colina podrška mladima za unapređenje vještina za traženje posla

Ukoliko se želite pripremiti za sve nabrojano, Coca-Colina podrška mladima je odgovor: 7. i 8. avgusta održat će se dvodnevna edukacija životnih i poslovnih vještina u Goraždu, a potom 12. i 13. septembra na Palama, tokom koje će svi zainteresirani mladi dobiti priliku da unaprijede svoje postojeće vještine i razviju nove. Predavači će tokom interaktivnog rada i praktičnih vježbi pokriti teme samorazumijevanja i samorazvoja, interakcije i umrežavanja, predstavljanja sebe te poslovnog planiranja, upravljanja vremenom, pregovaranja, a već tradicionalno najveći interes vlada za učenjem prodajnih vještina.

Obrazac za prijavu nalazi se na linku: http://bit.ly/2TiGnDa ili na: http://bit.ly/2uhPbyP, a više informacija o programu možete pronaći na Facebook-stranici Coca-Colina podrška mladima u BiH. Edukacija je u potpunosti besplatna, a za sve polaznike osigurani su užina i piće.

(Visited 99 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments