Kako se prilagoditi promjenama na poslu?

6 feb

Današnji svijet rada ubrzano se razvija, a nova tehnologija i promjene neprestano mijenjaju i poslove, procese i očekivanja. Nije ni čudo što poslodavci sada traže ljude koji, bez obzira na svoju ulogu, kontinuirano razvijaju i njeguju svoju sposobnost da se pozitivno nose sa promjenama na radnom mjestu.

Ali iako se važnost prilagodljivosti povećala za poslodavce, prilagođavanje promjenama nije vještina koja prirodno dolazi svima. Zapravo, ne prihvataju svi promjene na pozitivan način. Mi smo stvorenja navike i mnogi od nas smatraju da promjena može izazvati niz emocionalnih reakcija, od blage nelagode ili živaca do intenzivne panike ili straha.

Ako imate poteškoća sa promjenom radnog mjesta, dobra vijest je da je prebacivanje vašeg načina razmišljanja i prilagođavanje na konstruktivan način vještina koja se, kao i svaka druga, može naučiti.

Kako se nositi s promjenama na poslu?

Ako otkrijete da mogućnosti promjene uzrokuju neki strah i tjeskobu, važno je naučiti kako prihvatiti promjene – i na taj način razviti važan, prenosiv skup vještina. Evo nekoliko najboljih savjeta o tome kako se nositi s promjenama na poslu i poboljšati svoje vještine prilagodljivosti.

1. Suočite se sa činjenicama

Promjene će da vas suoče sa novim i nepoznatim izazovima zbog kojih možete osjećati dodatnu zabrinutost i tjeskobu. Pokušajte negativan osjećaj pretvoriti u pozitivne emocije sistemom postavljanja pitanja i davanja odgovora sami sebi.

Da li je vaše tumačenje promjene s kojom se suočavate racionalno, objektivno i zasnovano isključivo na činjenicama?

Možete li osporiti svoje tumačenje suprotnim argumentom?

Koja je alternativna perspektiva ove situacije?

Način na koji tumačite činjenice i informacije, a koje se odnose na promjenu s kojom se suočavate i značenje koje im dajete je ono što će generalno odrediti vaš pristup novonastaloj situaciji Objektivnim ispitivanjem izazovne situacije uz isključenje ličnog, negativnog stava će znatno uticati i dati potpuno novi ugao gledanja. Utvrđivanje objektivnih činjenica će vam omogućiti da i vi realnije i uz što manje emotivnih reakcija djelujete.

2. Postavljajte pitanja

Vijesti o predstojećoj promjeni će izazvati osjećaj šoka i brige i vaša reakcija u datom trenutku će sigurno biti izrazito emotivna. Emotivna reakcija je potpuno normalan odgovor na svaku promjenu, lošiju ili bolju. U datom trenutku sve što možete uraditi je da se smirite vlastite misli konkretnim pitanjima i da imate na raspolaganju što više potrebnih informacija. Nemojte čekati da vam neko nešto kaže već reagujte i pitajte ono što vas interesuje da biste na taj način olakšali sebi i procesuirali šta se dešava.

3. Prepoznajte i racionalizirajte glas opreza

Kada se suočimo sa situacijom koja je nepoznata, uvijek postoji glas opreza u mislima koji nam govori da se povučemo, budemo oprezni i idemo sporo. U vrijeme promjena ovo područje mozga voli preuzeti odgovornost i poticati na odupiranje. Podsjećajte sebe redovno da su promjene sastavni dio života i budite otvoreni.

4. Prepoznajte promjenu kao priliku

Strah od promjene često dolazi iz negativnih misli o tome što bi budućnost mogla zadržati. Kada postanete uplašeni na ovaj način, svjesno gledajte da svoje negativne osjećaje pretvorite u nešto pozitivno.

Započnite istraživanjem o čemu se radi u promjeni koju vidite kao negativnu ili koja kod vas izaziva zabrinutost. Na primjer, da li ste zabrinuti zbog nedostatka podrške ili povećanog opterećenja? Ili ste promijenili firmu i sada ste na novoj radnoj poziciji? Sada razmislite da li bi vaše tumačenje ovih aspekata moglo biti prepravljeno u pozitivnom svjetlu. Na primjer, dodatne odgovornosti i prilika da samostalno upravljate svojim opterećenjem mogu pomoći u unapređenju vaše karijere.

U prošlosti, kada ste stvarno dobro postupali s promjenama, što ste radili i koje akcije, posebno, stvarno funkcionirale? Cilj je ovdje pokušati zadržati stvari u perspektivi i usklađene s onim što je zaista važno za vas i vašu karijeru.

5. Budite strpljivi prema sebi, ustrajte i zatražite pomoć ako je potrebno

Potrebno je vrijeme i upornost da se prilagodimo promjenama i naučimo kako pokazati prilagodljivost na poslu. Kao rezultat toga, možda nećete vidjeti razlike preko noći. Ako je potrebno, zatražite pomoć. Traženje pomoći je znak snage, a ne znak slabosti, zato budite sigurni da razgovarate s ljudima koji vam mogu pomoći da se održite na pravom putu. Ako se borite da se prilagodite određenoj promjeni s kojom se suočavate, zatražite da budete usmjereni na sve relevantne programe pomoći zaposlenicima ili resurse za obuku koji bi vam mogli pomoći

6. Napustite zonu komfora

Vaša zona komfoa je skup ponašanja i akcija koje zajedno stvaraju ritam u svakodnevnici. Ta zona se sa svakom neočekivanom promjenom ugrozi i prirodno je da osjećate stres oko nečeg s čim se susrećete prvi put. Prihvatite promjene, stvorite novi proces i uslove da se osjećate jednako dobro kao i prije.

7. Proslavite dnevne pobjede

S vremenom, ono što se činilo značajnom promjenom načina rada će se integrisati u vašu svakodnevnicu baš kao i situacija prije. Prilagođavanje je proces koji traje. Krenite korak po korak, do one mjere dok vam odgovara da se osjećate ugodno. Nemojte sebe forsirati i postavljati prebrz tempo pa čak i ako ste naviknuti da česte promjene, nije i ne može svaka da bude ista. Pokušajte postavljati manje ciljeve za ostvarivanje jer ćete na taj način svaku promjenu asimilirati na pravi način i uskoro ćete stvoriti nove rutine. Bitno je da prihvatite činjenicu da je nešto drugačije.

8. Zapamtite da je to cjeloživotna vještina

Konačno, važno je zapamtiti da se promjena može dogoditi u bilo kojem trenutku i vjerovatno ćete doživjeti mnoga razdoblja promjena tokom vašeg radnog vijeka. Prihvatanje promjena i znanje kako uspješno pokazati prilagodljivost na poslu je važna vještina koja će vam dobro služiti tokom cijelog vašeg ličnog i profesionalnog usavršavanja.

-akta.ba

(Visited 20 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments