Kako postati freelancer pisac – 8 koraka do prvog posla

12 apr

Posao freelancera danas je jedno od najtraženijih zanimanja, a od svih freelancer poslova najviše se ističu slobodni pisci. Riječ je o poslu kojeg možete obavljati od kud god poželite – iz udobnosti svoga doma ili na egzotičnoj plaži – vi birate! A birate i radno vrijeme koje si možete potpuno prilagoditi.

Ako volite pisati ili vam sadašnja profesija uključuje poslove pisanja, na pravom ste mjestu. Naučite kako postati freelancer pisac, radite za sebe i zarađujte više nego sada. Čini vam se nestvarno da bi bilo istinito? Vjerujte, nije. Karijeru freelancera možete lako ostvariti, samo je potrebno proći kroz nekoliko faza.

Zarađivati kao freelancer pisac posao je koji će u početku zahtijevati određeno vrijeme, trud i ulaganje u sebe. Ali ono što ćete dobiti isplatit će vam se dvostruko – karijera freelancera pružit će vam fleksibilnost i slobodu za kojom vjerojatno čeznete.

Razmislite o tome.

Moći ćete raditi iz udobnosti svog doma i stvoriti vlastiti raspored koji vam najbolje odgovara! Ili ćete moći raditi s bilo kojeg mjesta u svijetu! Posao freelancera savršen je za roditelje, mlade ljude, studente ili bilo koga drugog tko ne želi biti ograničen svakodnevnim fiksnim radnim vremenom.

Ako volite putovati, možete biti slobodni raditi s bilo kojeg mjesta jer sve što trebate je vaše računalo i internetska veza.

A najbolji dio?

Ne treba vam diploma ili skupe edukacije ako želite naučiti kako postati freelancer pisac. A kada jednom stvorite vlastitu bazu klijenata koji vam vjeruju i koji su zadovoljni vašim uslugama, mogli biste zaraditi još više! Jer preporuke su najvažnija stvar u poslu freelancera.

Razlika između freelancinga i zaposlenja

Prije nego što nastavimo, objasnit ćemo glavnu razliku između freelancera i klasičnog zaposlenja. Ono najbitnije jest da freelanceri nisu zaposlenici, što znači da su fleksibilni i da mogu sami organizirati svoj raspored.

Kao freelancer, u osnovi ćete imati svoj vlastiti posao, a zarada će ovisiti o vama – koliko ste uspješni u prikupljanju klijenata i koliko cijenite svoj rad. Međutim, budući da nemate poslodavca, bit ćete odgovorni za plaćanje vlastitih poreza i pokrivanje zdravstvenog osiguranja i vašeg mirovinskog plana.

Spomenuto su neke od mana freelancinga, ali isplati se ako želite imati više slobode. Ako kao freelencer ostvarite dovoljno velike prihode kojima ste pokrili svoje financijske ciljeve, vjerojatno vam neće smetati plaćanje poreza i pokrivanje vlastitih troškova i beneficija.

Kako postati freelencer pisac?

Ako ste spremni postati freelancer, u nastavku donosimo postupak od 8 koraka koji će vam pomoći, ne samo da započnete, već i da brzo zaradite novac. Saznajte kako postati freelancer kroz nekoliko jednostavnih koraka i dobiti svoje prve klijente.

1. KORAK KAKO POSTATI FREELANCER: ODLUČITE O KOJOJ ĆETE TEMATICI PISATI

Ovo je jako važan prvi korak. Postoje različite vrste freelancer pisaca, a svi se mogu svrstati pod slobodne pisce.

Najčešće vrste slobodnih pisaca su:

 • Pisci članaka: Ovo je vjerojatno najčešći tip pisanja koji ljudima padne na pamet kada razmišljaju o slobodnom radu. Možete pisati za časopise i novine bilo online ili za tiskanu verziju.
 • Bloganje: Možete zaraditi tako što ćete pisati za vlastiti blog ili možete pisati tekstove za druge blogere.
 • Pisanje različitih vrsta tekstova: kao samostalni pisac, možete pisati PRSEO ili kreativne tekstove kako biste pomogli tvrtkama da uspostave i promoviraju svoj brend, stupe u kontakt s klijentima i plasiraju proizvode i usluge na tržište.
 • Pisanje za društvene medije: Budući da su društvene mreže postale važan aspekt života, kao pisac objava društvenih mreža, pomoći ćete brendovima u planiranju, pisanju i vođenju kalendara objava na različitim društvenim mrežama.
 • Tehničko pisanje: Tehničko pisanje obuhvaća pisanje složenije tematike određenog područja na način kako bi bila razumljiva široj javnosti. U ovom slučaju trebat će vam dobro znanje o industriji u kojoj želite raditi ako želite pisati članke isključivo vezane uz neku industriju.

Razmislite o tome koji vam projekti zvuče najzanimljivije te kombinirajte ono u čemu mislite da biste bili dobri. Na primjer, možda vam neće biti zanimljivo pisati tehničke upute, ali ćete uživati ​​u pisanju članaka o lokalnoj tvrtki ili raspravljati o roditeljstvu na blogu koji posjećuju majke.

U tom slučaju, vjerojatno biste radije pisali za blogove, male tvrtke ili rastuće web stranice. Izbor je na vama. Ako uživate u tehničkom pisanju, svakako, samo naprijed!

Koraci na putu do različitih vrsta freelancera prilično su slični bez obzira na to koje područje ćete odabrati.

2. KORAK KAKO POSTATI FREELANCER PISAC: SUZITE NIŠU

Sada kada znate kakav tip freelancera želite biti, vrijeme je da suzite svoju nišu. Najbolji i najprofitabilniji freelanceri specijalizirali su se za određenu nišu. Tako ih potencijalni klijenti pronalaze i dodjeljuju im projekte.

Ponekad promoviranje sebe kao općeg freelancera može biti kontraproduktivno. Ako odlučite biti poznavatelj svih područja, ljudi će pretpostaviti da niste dovoljno specijalizirani i jednostavno niste ono što traže.

Osim toga, odabir niše omogućuje vam da postanete bolji u pokrivanju određene teme tako da na kraju možete postati stručnjak za tu temu. Razmišljajte o temama koje vam se čine zanimljivijima i u kojima imate iskustva. Možete čak stvoriti podniše iz glavne niše kako biste omogućili veću raznolikost.

Primjerice, ako volite pisati o osobnim financijama, možete obraditi i određene teme kao što su otplata duga, štednja za mirovinu i kredit.

Evo nekih od najboljih i najprofitabilnijih niša koje kao freelancer možete razmotriti:

 • Putovanja
 • Osobne financije
 • Roditeljstvo
 • Marketing
 • Tehnologija
 • Izlasci i veze
 • Hrana
 • Fitness
 • Posao
 • Obrazovanje
 • Moda

3. KORAK NA PUTU DO USPJEHA: ULOŽITE U SEBE

Uvijek imajte na umu da svaka profesija s vremenom treba nadogradnju. Budite otvoreni za ulaganje u sebe i svoje vještine pisanja. Ako želite poboljšati svoje pisanje, na raspolaganju su vam različite edukacije za Content Writera, SEO pisca ili Copywritera. Odaberite ono što želite nadograditi.

Jedna od važnijih stvari koje možete naučiti jest što je kratica za SEO – Search Engine Optimization. Ako ćete se baviti pisanjem članaka, imajte na umu da većina klijenata želi raditi s piscima koji razumiju kako funkcioniraju tražilice i znaju pisati članke prilagođene SEO-u.

Također, trebali biste razmisliti o ulaganju u pravu opremu, bilo da to znači kupovina prijenosnog računala bolje kvalitete ili formiranje kućnog ureda kako biste mogli učinkovito raditi.

Učite od stručnjaka

Početak rada freelancera može biti iznimno izazovan. Ako želite ubrzati svoj uspjeh, uložite količinu novca i učite od najboljih u poslu.

Možete li zaraditi učeći sve besplatno? Naravno da možete! Ali koliko će vam trebati?

Ako želite biti sigurni da ćete ostvariti stalni prihod kao freelancer u sljedećih 6 mjeseci do godinu dana, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe jest učiti od nekoga tko je to radio prije vas.

4. KORAK PREMA PRVOM KLIJENTU: TREBAM LI PISATI SVOJ BLOG

Za freelancere je bitno imati vlastiti blog, osobito ako tek počinjete! Imati blog može biti izvrstan način da pokažete svoj rad ako pokušavate zaraditi novac pišući članke, ali nemate puno iskustva.

Možete pisati o čemu god poželite i koristiti svoje postove na blogu kao predloške za pisanje koji će vam pomoći da dobijete klijente. Da, za pokretanje bloga morat ćete uložiti nešto novca, ali to je još jedan način više za uložiti u sebe koji će vam se kasnije isplatiti.

Nemojmo zaboraviti ni da pokretanje bloga može biti profitabilan i fleksibilan način zarađivanja.

Iako je potrebno vrijeme da zaradite pišući blog, a freelancing pruža brži put, možete se odlučiti za oboje kako biste povećali svoje prihode. Posao freelancera ponekad može biti neizvjestan, a prihodi nestabilni. Stoga, blog može biti savršen način za povećanje zarade i poslužiti kao rezervni plan prihoda.

5. KORAK KOJI ĆE PRIVUĆI KLIJENTE: KREIRAJTE SVOJ PORTFOLIO RADOVA

Ako želite postati freelancer bez iskustva, pisanje predložaka članaka jako je važno i teško se zaposliti bez njih.

Biste li angažirali nekoga tko nema iskustva, a u njegov rad se ne možete uvjeriti? Vjerojatno ne. Vjerojatno biste željeli vidjeti recenzije prošlih klijenata kako biste se uvjerili da osoba čije su vam usluge potrebne, zna što radi. Isto je i s pisanjem.

Potencijalni klijenti žele vidjeti vaše prijašnje članke, a također koriste i predloške iz portfolija radova kako bi stekli dojam o vašem pisanju.

Ako nemate primjere članaka u svom portfoliju radova, možda ćete nekoliko puta morati pisati besplatno, tako da možete pokazati svoj rad. No, ne brinite, ne morate to raditi dugoročno. Samo pokušajte pronaći tri do četiri mjesta za gostujuće članke na drugim stranicama i isporučite svoj najbolji rad.

Evo kako to možete učiniti:

 • Potražite web stranice unutar svoje niše koje prihvaćaju članke gostujućih pisaca
 • Obratite im se da vidite bi li bili voljni da napišete probni članak koji se može objaviti na njihovom blogu. Najbolji pristup je poslati im e-mail, napisati im zašto volite njihovu web stranicu i dati im prijedlog za nekoliko članaka koje biste im mogli ponuditi besplatno.

Nekoliko savjeta kada posegnete za pisanjem svojih prvih članaka:

 • Neka bude kratko, jednostavno i točno.
 • Objasnite u kratkom odlomku tko ste i zašto ste stručnjak za tu određenu nišu
 • Predložite temu članka kojeg će pratiti privlačni naslov i kratak opis o čemu će biti riječ

6. KORAK KAKO POSTATI FREELANCER: UMREŽITE SE

Ne podcjenjujte snagu čvrstog networkinga. Razmislite o pridruživanju nekoliko srodnih grupa na Facebooku. To će vam omogućiti da se povežete s drugim autorima, postavite pitanja i dobijete povratne informacije.

Većina freelancera u grupama su prijateljski raspoloženi i više nego voljni pomoći drugim članovima. Ima dosta posla za sve, tako da vjerojatno nećete imati osjećaj konkurencije i trebali biste se više osjećati kao da ste dio zajednice.

Zapamtite da umrežavanje ne bi trebalo biti jednostrano. Ako se pridružite Facebook grupi ili se čak povežete s drugim freelancerima putem e-maila ili osobno, uzvratite i doprinesite jednako onoliko koliko ćete dobiti.

Tko zna, možda čak budete mogli dijeliti potencijalne klijente s mrežom svojih ljudi kada dosegnete svoj kapacitet s klijentima.

Ako pronađete blog koji vam se stvarno sviđa i kojem se divite, predložite svoj gostujući članak za koji mislite da bi se svidio njihovim čitateljima. Isporučite svoj najbolji rad, a zatim spomenite da ste freelancer i da ste u potrazi za novim poslom.

Važno je shvatiti da se umrežavanje svodi na odnose, a odnose je potrebno njegovati.

Ne očekujte gomilu usluga prilikom prve interakcije s nekim. Umjesto toga, usredotočite se na njihovo upoznavanje i razumijevanje njihovih potreba i ciljeva. Izgradite odnos i sagledajte možete li učiniti nešto da pomognete umjesto da cijelo vrijeme tražite usluge.

7. KORAK DO POKRETANJA POSLA: KAKO PRONAĆI PRVOG KLIJENTA?

Možda ćete već imati prvog klijenta do trenutka kada dođete do ovog koraka, zahvaljujući umrežavanju i kreiraju portfolija radova te skupljanju iskustva putem gostujućih članaka. Odgovor na pitanje kako postati freelancer sigurno vam se više ne čini tako dalekim.

Još jedan način da pronađete posao kao freelancer jest slanje e-mailova u kojima nudite svoje usluge pisanja. Pronađite blog ili web mjesto za koje želite pisati, saznajte tko je urednik i pošaljite im e-mail.

Možda upravo u to vrijeme zapošljavaju, ali možda i ne. Bez obzira na sve, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni da ćete dobiti posao.

Savjeti za početak predstavljanja:

 • Pogledajte ima li drugih pisaca na stranici. Ako na blogu vidite različite autore, to je dobar pokazatelj da žele angažirati freelancere.
 • Provjerite je li sadržaj ažuran. Ne gubite vrijeme na predstavljanje ako blog ili stranica više nisu aktivni. Svježi sadržaj ukazuje na to da je ovom potencijalnom klijentu stalo do pisanja i da ga smatra vrijednim.
 • Slijedite upute. Ako postoji stranica koja je objavila da traži pisce, obavezno točno slijedite upute kada šaljete svoju prezentaciju.
 • Povežite se na društvenim mrežama. Sjajan način za vaše predstavljanje je povezivanje s klijentom na Twitteru ili LinkedInu kako biste izgradili odnos.
 • Pošaljite naslove članaka i primjere. Nikada ne šaljite upit bez priloženih primjera članaka. Također, možete biti kreativni i poslati im nekoliko prilagođenih naslova članaka za koje mislite da bi dobro funkcionirali za njihovu stranicu. To će im pokazati da ste odvojili malo vremena da pročitate postojeći sadržaj i saznate više o njihovoj publici.

8. KORAK KOJI JE KLJUČAN ZA USPJEH: NE PODCJENJUJTE SVOJE VRIJEDNOSTI

Nažalost, većina freelancera podcjenjuje svoj rad i premalo naplaćuje napisane članke. Jasno, ponekad je teško tražiti više novca, a da ne spominjemo pomalo i neugodno. Ipak, morate to učiniti ako želite biti pošteno plaćeni i zaraditi dovoljno za uzdržavanje.

Upamtite, freelancing je pravi posao i zahtijeva puno vještina i pažnje za detalje. Trebali biste biti dobro nagrađeni za posao koji radite. Osim toga, sami morate pokriti svoje troškove, platiti poreze i zdravstveno osiguranje, kao i štedjeti za mirovinu.

Povrh svega, možda nećete biti plaćeni za obavljanje administrativnih zadataka koji su potrebni i koji održavaju vaše poslovanje, poput provjere i odgovaranja na e-mailove, istraživanja, lektoriranja vlastitog rada i slanje faktura. U svoju cijenu uračunajte to vrijeme i te dodatne troškove.

Kada vas klijent pita koliko naplaćujete, nikada ne odgovarajte općom ponudom. Svaki klijent je drugačiji na svoj način, pa bi i vaše cijene trebale varirati.

Uzmite u obzir faktore kao što su:

 • Koliko će vam vremena trebati da napišete članak, istražite temu i uredite ga (savjet: računajte koliko vremena vam je potrebno kada pišete besplatne probne članke ili gostujuće članke na različitim portalima. Tako ćete imati dobru predodžbu o tome koliko vremena i truda ulaže u pisanje)
 • Hoćete li dobiti temu ili ćete je sami morati predložiti

Napomena: Većina freelancera naplaćuje po projektu ili po broju riječi članka.

Na kraju, zapitajte se osjećate li se potpuno sigurni u cijenu prije nego što je pošaljete potencijalnom klijentu.

Jednom kada okusite posao freelancera više nikada se nećete vratiti stalnom poslu i raditi za poslodavca. Uživat ćete u poslu koju radite i najvjerojatnije ćete ga obavljati bolje jer ćete se osjećati da ste pošteno plaćeni.

Nemojte se bojati izostaviti posao s nekim klijentima ako vam cijena ne odgovara. Želite da to bude partnerstvo na obostranu korist i za vas i za klijenta, stoga poštujte činjenicu da i oni imaju budžet.

Slijedite ovih 8 koraka i bit ćete na dobrom putu da postanete freelancer i pronađete svoj prvi posao pisanja. Pisanje može biti izvrstan način da povećate svoje prihode dok jednostavno radite nešto u čemu uživate.

zaposlena.hr 

(Visited 28 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments