Kako ostaviti dobar prvi utisak?

10 jun

Svi znamo iz životnog iskustva da je od krucijalnog značaja da se dopadnemo osobama na prvu loptu i da ostavimo dobar prvi utisak. Ali nije to uvijek tako lako kao što se priča.

Prvi utisak - Pro Educa

Prvi utisak ili prva impresija je klupko brojnih osjećanja koje se rasplete kada prvi put stupimo u kontak sa nekom osobom. Naravno da ćeš na različite osobe ostaviti drukčiji prvi utisak, jer svi smo mi individue za sebe i svako osobe realizuje na različite načine.

Veoma je važno da u razgovoru sa poslodavcem, klijentom, korisnikom tvojih usluga, ili pak sa nekom random osobom koju upoznaš dok čekaš u redu u banci da platiš račune, da ostaviš dobar i snažan prvi utisak. Pitaš se zašto? Važno je iz brojih razloga.

Prvi od njih je zainteresovanost. Ukoliko ostaviš snažnu prvu impresiju recimo na razgovoru za posao ili u razgovoru sa budućim klijentom, samim tim povećavaš svoje šanse za prolaznost u tim situacijama i tvoj poslodavac ili klijent će postati zainteresovaniji za tebe nego za osobe koje su tvoja konkurencija konkretno na razgovoru za posao.

Još jedan od razloga je misao. Kada ostaviš dobar prvi utisak, osoba koji si impresionirao će misliti o tebi. Kada tvoj poslodavac ili klijent bude mislio o tebi upravo zbog tvoje prve impresije i zbog toga što si ga oduševio, na neki način opet povećavaš svoje šanse da uspiješ i dobiješ taj posao koji već tako dugo želiš, ili da prodaš taj svoj proizvod baš tom klijentu.

Dolazimo do dijela gdje ćemo razmotriti šta je to sve što utiče na osobu na koju ostavljamo prvi utisak.

Brojni su segmenti koji na to utiču, ali složićete se da je jedan od najvažnijih, naša neverbalna komunikacija prema toj osobi.

Kako da napravite moćan prvi utisak – Cloud Coaching Magazine

Neverbalna komunikacija je komunikacija koja se odvija bez riječi. Tu spada i mimika lica, pogled, osmijeh, govor tijela, pokreti gornjih i donjih ekstremiteta, apsolutno sve. Sigurno ste biti u bezbroj situacija kada ugledate neku osobu, koju pri tom ne poznajete, i kažete kako je arogantna, antipatična, umišljena i slično upravo zbog njenog govora tijela. A onda kada je upoznate, potpuno promijenite mišljenje. Važno je da nemate predrasude. Predrasude su taj nož na koji ćete se redovno posjeći i povrijediti. Ne kaže uzalud ona narodna poslovica: „Ne sudi knjizi po koricama.“ I zaista jeste tako.

Ono što trebaš da izvučeš kao sažetak ovog posta je:

Da na razgovoru sa poslodavcem, sa klijentom ili sa bilo kojom drugom osobom za koju ti je važno da ostaviš sjajnu prvu impresiju se ponašaš prirodno. Ne treba da se ponašaš ukočeno, uštogljeno, prestrašeno jer ljudi to ne vole. Više voli i više se zainteresuju za osobe koje su prirodne i opuštene. Takođe važno je da tvoj govor tijela i tvoja mimika lica prate tvoju verbalnu komunikaciju i da se slažu sa njom. Neće biti baš normalno da u toku nekom važnog poslovnog razgovora se kreveljite na sav glas, ili da plačete u sred razgovora.

Budite otvoreni prema svom sagovorniku, nagnite blago trup prema njemu, nemojte prekrštati ruke (to je znak zatvorenosti i odbijanja za komunikaciju), budite blago nasmijani i ne previše ozbiljni. Ipak ste došli na razgovor za posao, a ne na sahranu.

/japreduzetnik.com/

(Visited 21 times, 3 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments