Kako napraviti svoj lifestyle blog?

19 aug

Ukoliko vam se ideja o pokretanju ličnog lifestyle bloga čini primamljivom, dobre vijesti su da to i nije toliko težak poduhvat. Pritom, osobni blog može biti višestruko koristan – Bit će ispunjavajući hobi, platfoma koja vas može povezati sa ljudima koji imaju interesovanja slična vašim, a vremenom može postati i izvor prihoda, navodi modnivrisak.com.

Uz dobru strategiju i malo online marketinga, lako ćete doći do svog dijela čitalačke publike. Sva velika blogerska imena nekada su bila na samom početku, ali vrijeme, trud i rad magična su formula za uspjeh svakog budućeg bloga.
Odakle početi? Odabir domena, registracija, hosting, sadržaj, optimizacija sajta, odabir slika… Čeka vas uzbudljivo internetska avantura. U nastavku teksta spročitajte sve o kreiranju ovakvog bloga, korak po korak, od ideje do realizacije.

Domena

Izbor domene (naziv web stranice) je značajan za vaš budući rad. Prilikom odabira naziva odlučujete hoće li vaš blog biti građen oko vas osobno (recimo – imeiprezime.com) ili će biti neovisan. Naziv bi trebao da bude pamtljiv i jednostavan, kako bi ga ljudi lako upamtili i ne bi pravili greške pri pretraživanju. Idealno bi bilo da ne bude predugačak i da se piše kao što se čita.

Imena izgrađenih brendova mogu privući više posjetitelja na vašu web stranicu u početku, ali ne želite da kopirate tuđi rad, jednako kao što ne želite da se suočite sa tužbom za plagiranje. Izbjegavajte tuđe nazive. Optimizacija web stranice čiji je naziv kopija drugog bit će komplicirana i sa malim šansama za dobro pozicioniranje. Osmislite svoj, originalan, kreativan i upečatljiv.

Može se dogoditi da domen koji vam se dopada nije slobodan. Ukoliko vam je stalo do određenog naziva, a ekstenzija .com nije slobodna, imajte u vidu da postoji preko 500 različitih ekstenzija. Ako vaša stranica nije okrenuta globalnoj čitalačkoj publici, možete odabrati ekstenziju jer će sa njom i optimizacija web stranice biti jednostavnija.
Hosting

Hosting je, najjednostavnije rečeno, zakup prostora na internetu, na kojem ćete plasirati svoj blog. Bez uplaćenog hostinga, vaše stranice ne bi bio vidljiv posjetiteljima na internetu. Prosječna cijena ove usluge iznosi oko 10 eura.

Najpopularniji hosting provajderi su BlueHost, GoDaddy, HostGator, Hostinger, a ako ne znate koji da odaberete posavjetujte se sa licima kojima je izrada web stranice struka.
Odabir platforme

Nakon što ste registrirali domenu i uplatili hosting, ostalo je “samo” da “podignete web stranicu”. Popularne platforme za izradu web stranica za lifestyle blogove su WordPress, Tumblr, Blogger.

Ukoliko sami ne posjedujete dovoljno informatičkog znanja, povjerite izradu sajta profesionalcima, a vi radite ono što najbolje znate – pišite.
Teme

Web stranica je izrađen i vrijeme je da se posvetite sadržaju koji će ga ispuniti i privući željenu čitalačku publiku. Teme o kojima ćete pisati zavise od vaših afiniteta. Ako je vaš blog usko specijaliziran za jednu oblast, teme će se nametnuti same, pisat ćete o svemu što je vezano za vašu nišu.

Ukoliko je blog “o svemu po malo” pišite o onome što ostavi utisak na vas. Pišite o stvarima o kojima biste vi željeli da čitate, a ne spominju se u medijima. Svako pisano djelo je na neki način vid umjetnosti i kao takvo trebalo bi da izazove emociju kod čitatelja. Pišite o svemu što volite, što ne volite, što mislite da je važno. Čitatelji će znati prepoznati autentične emocije i misli.

Vaš blog ima samo jednog urednika, a to ste vi. Učestalost vaših objava zavisi samo od vas. Doći će dani kada vam se ne piše i to je sasvim u redu. Ponekad je bolje i “preskočiti” tekst, nego pisati isforsirano i neiskreno. Bitno je da vaši tekstovi budu plod vaših razmišljanja, a ne copy/paste drugih, sličnih web stranica. Optimizacija web stranice koji je kopija drugih web stranica je nemoguća i unaprijed osuđena na neuspjeh.

Preporuka je da dozvolite komentare čitateljima vašeg bloga i da stupite u interakciju sa njima. Čitatelj često ostavljaju smjernice u svojim utiscima, te vam mogu dati ideje o čemu da pišete dalje.

Fotografije na blogu

Ma koliko da su vaši tekstovi dobri, ma koliko da je optimizacija web stranice odlično urađena, web stranica bez fotografija dosadan je i suhoparan. Zamislite web stranica koji čine samo stubovi zbijenog teksta. Dosadno, zar ne?

Fotografije na vašem blogu će pomoći u isticanju sadržaja, ukrasit će ga i nadopuniti. Bitno je da budu relevantne i estetski prihvatljive. Slike koje koristite mogu biti vaše osobne, koje ste snimili mobilnim telefonom ili foto aparatom, a možete ih posuditi sa interneta. Imajte uvijek na umu autorska prava i nikada ne objavljujte tuđe slike bez dozvole i potpisa autora.

Na internetu postoje i web stranice sa slikama koje možete koristiti potpuno besplatno, kao što su unsplash.com, pixabay.com, freeimages.com i mnogi drugi.

I za kraj – Zabavite se!

Kreirajte stranice vašeg bloga na društvenim mrežama i pozovite sve prijatelje da ih lajkuju i dijele vaše objave. Tako ćete proširiti svoju publiku i pročuće se za vas. I… pišite. Pišite originalno, odvažno i iskreno. Birajte iskričave naslove i lijepe fotografije da krase vaše tekstove. Dijelite svoja iskustva, misli i emocije. Vaša publika će to znati da cijeni.

– manager.ba
(Visited 13 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments