Kako napraviti dobre fotografije?

16 apr

Fotografija je oduvijek bila veliki dio čovjekovog života, a sada, više nego ikada, imamo potrebu da fotografišemo. Svakim klikom zaustavljamo trenutak realnog života. Kako bi svaka vaša fotografija bila kao iz časopisa, potrebno je slijediti navedene savjete.

1.Green doesn’t mean go

Iako se fotografiranje na automatskom modu čini sigurno, usudite se eksperimentirati sa manuelnim postavkama. Vjerujte mi, nećete zažaliti. Sam aparat nikad neće moći napraviti dobre postavke kao što to možete vi uraditi.

Najbitnije postavke koje trebate da znate jesu, takozvano “sveto trojstvo ekspozicije” koje čine otvor blende, brzina zatvarača i ISO.

Otvor blende ili f broj predstavlja veličinu otvora blende, odnosno količinu svjetlosti koja će ući u aparat i šta će biti u fokusu. Ako postavite da vam je f broj veći (recimo 20), otvor blende će biti manji, manje će svjetlosti ući u aparat i pozadina će biti izoštrenija. Ukoliko nije previše sunčan dan i fotografije vam ispadaju tamne, tada smanite f broj (recimo 3.5) i više svjetla će  ući u aparat. Šta se sad dešava sa pozadinom? Pozadina postaje mutnija, a sam lik kojeg fotografije izoštreniji.

U suštini, za početak sve što trebate zapamtiti u vezi sa otvorom blende jeste: manji f broj-veći otvor, pozadina mutnija i veći f broj-manji otvor, pozadina izoštrenija.

Blenda, zatvarač, ekspozicija, ISO

 

Brzina zatvarača je drugi dio svetog trojstva ekspozicije i predstavlja dužinu ekspozicije, odnosno određuje koliko dugo će svjetlosni senzor biti izložen svjetlu prije nego napravimo fotografiju. Brzina zatvarača određuje jasnoću fotografije. Ukoliko fotografirate neki predmet koji s kreće brzo, postavljate brzinu zatvarača tako da ona bude veća i prati kretanje objekta.

Shutter Speed - Beginning Digital Photography

ISO možemo objasniti kao neku umjetnu lampicu koja se nalazi unutar fotoaparata. Njega koristimo kada nemamo dovoljno prirodnog svjetla i uvijek ga zadnjeg podešavamo. Mana ove postavke jese da što više povećavate ISO to će vam fotografija biti više granulirana. To ne znači da je fotografija loša ili nekvalitetna ali uvijek su ljepše čistije fotografije.

What Is ISO? | Digital Trends

 

Ovo vam s sad možda čini previše komplikovano i nejasno, ali ukoliko posvetite malo vremna igrajući se sa manuelnim postavkama postat će vam sve jasnije, lakše i vaše fotografije će zagarantovano biti bolje i kvalitetnije.

 

2. It’s all about the light

Postoji definicija fotografije koja kaže da je fotografija slikanje svjetlom. Ova definicija nam govori koliko je svjetlo važno. Bez svjetla nema ni fotografije, bez dobrog svjetla nema dobre fotografije. Bitno je naći poziciju takvu da ono što fotografirate bude pravilno i dovoljno osvijetljeno. Prirodno svjetlo je najbolje i uvijek pokušajte iskoristiti što više priorodnog svjetla možete. Šta nam znači dobro osvjetljenje? Dobro osvjetljenje ne znači nužno jako svjetlo, čak šta više fotografi ne preporučuju da fotografirate kada je sunce najjače, već prije ili poslije podne. Objekat koji fotografirate okrenite prema izvoru svjetlosti, a vi stanite ispred njega, tako ćete izbjeći neželjene sjene.

 

3. Nothing without composition 

Kompozicija prestavlja raspored elemenata na vašoj fotografiji. O ovoj temi moglo bi se pričati danima, ali ja ću danas za vas izdvojiti osnovna pravila kompozicije. Ono što je veoma bitno jeste da se pobrinete da se na fotografiji ne nalazi ništa što se ne bi trebalo nalaziti, da nema neželjenih predmeta, znakova, bilo šta što može odvući pažnju sa objetka vaše fotografije. Obratite pažnju da cijeli objekat bude u kadru, da slučajno ne odrežete nekom dio tijela. Jedno od pravila kompozicije je pravilo trećina. Prema pravilu fotografija je podijeljena na 9 jednakih kvadrata. Ukoliko vaš mobitel ili fotoaparat ima opciju da postavite mrežu linija (grid), uključite je. Ona će vam pomoći ako se na početku ne budete mogli orijentisati u prostoru. Izbjegavajte pozicioniranje objekta u srednu. Umjesto toga, smjestite ga u neki od ćoškova. Psihologija kaže da je oko najugodnija fotografija čiji se objekat nalazi ugornjem desnom uglu.

 

Bit svega je da uživate, budete kreativni i stvarate lijepe uspomene. Kada savladate ova osnova pravila, tada ćete moći da ih kršite. 

 

Autor članka: Tajra Osmanagić 

(Visited 80 times, 2 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments