Kako ispričati priču o sebi, kratko i zanimljivo?

8 dec

Story Telling... saper raccontare! - Web in Progress - Creazione Siti Internet Modena

Svatko od nas ima svoju priču, poslovnu ili osobnu. Ispričati je na kratak i zanimljiv način nije lako. Kad se nađemo pred poslovnom prilikom, spremamo se promoviranje projekta, pripremamo se za networking događaj ili samo razmišljamo o tome kako se predstaviti nekome ko nam nije iz kruga porodice ili prijatelja, obično ne znamo što bismo.

Moja jedna rečenica

Važno je smisliti jednu snažnu rečenicu koja govori o vama. To je takozvani elevator pitch. On treba odgovoriti na pitanja ko si i  šta radiš i to na uzbudljiv i tačan način.

Dobro je stoga napraviti listu onoga što jesi. Primjerice Automehaničar specijaliziran za Alfa Romeo, stručnjak za sva kašljucanja motora…

I onda ovisno o situaciji i publici fokus staviti na one rečenice koje su relevantne za publiku koja te sluša.

Moja priča

Koji su to ključni trenutci u tvom životu koji su te doveli do toga da radiš upravo ono što sada radiš, ili ono što želiš da radiš?

Ako si recimo računalni programer kada si to odlučio postati? Je li to trenutak kada si htio saznati zašto neka igra koju igraš zastajkuje ili radi pogrešku? Je li to zbog toga što voliš strane jezike i shvataš da je programiranje zapravo razgovor na jeziku koje računalo razumije? Jesi li radio deset godina kao trgovac i nakon što si u rukama prijatelja vidio knjigu o tome kako pisati kod i sam počeo to raditi?

Obično kada se predstavljamo donosimo priču o onome što je u našem životopisu, certifikate, svjedodžbe i bivša radna mjesta. No to je dobro nadopuniti svojom osobnošću, iskustvima koje nitko drugi nema i svojim motivima. Pričanje takvih priča učinit će vas zanimljivijim među svim ostalim kandidatima.

Moje zašto

Kome god pričao o sebi, on će se prije ili kasnije zapitati zašto ti želiš raditi, to što želiš raditi. I iako je tvoj odgovor koji ti prvi pada na pamet izravan i jednostavan, dobro je podići ga na višu razinu.

Ako, primjerice želiš voditi EU financirane projekte, nije dovoljno da imaš iza sebe projekt ili dva i da znaš šta je šta. Bilo bi dobro da svakom od potencijalnih klijenata u par crta objasniš šta je to ono što bi on, njegova tvrtka, udruga ili institucija dobila angažiranjem upravo tebe. Primjerice dobro je imati odmah nekoliko ideja o projektima koje je moguće odraditi već u prvoj godini ili dvije.

Zašto ja?

Svatko od nas bi trebao napraviti listu onoga po čemu je poseban, u čemu je najbolji i zašto nas drugi vole. Tu listu bi trebali dopuniti oni koji vas dobro znaju i koji bi mogli ubaciti još koji superlativ koji vodi upravo u smjeru u kojemu težiš.

Kada lista bude gotova odaberi dijelove koji se čine najvažnijim prema prilikama koje ti se nude. Reci te rečenice glasno dok ne počneš vjerovati u njih.

Treba biti svjestan nekih činjenica. Nitko te neće hvaliti ako sam sebe ne hvališ. Ako misliš da to ne zaslužuješ nitko drugi neće misliti isto.

Skromnost je vrlina, ali ne kada se “prodaješ”. Svi oni kojima bi trebali biti zanimljivi moraju znati zašto si ti baš najbolja osoba za suradnju.

Veruj u sebe! | Good life quotes, Inspirational quotes, Life quotes

-profitiraj.hr

 

 

(Visited 33 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments