Kako do prvog programerskog posla?

31 okt

 

Iako trenutno u Bosni i Hercegovini vlada velika potražnja za programerima, pronaći prvi posao i nije baš najlakši zadatak. Zbog toga vam donosimo smjernice kako što lakše doći do prvog zaposlenja. To naravno znači da već imate određeno predznanje iz programiranja koje ste stekli kroz formalno ili neformalno obrazovanje.

Ključna stvar je u tome da možete svom budućem poslodavcu pokazati primjere vašeg rada.
Ali kako pokazati i dokazate kada do sada niste imali prilike da radite za nekoga i pokažete šta znate?

Najbolji način da pokažete šta znate je kroz konkretne projekte. To ne samo da je najbolji način da pokažete šta znate, već i jako dobar način da naučite dosta novih stvari.

1. Open-source

Uključivanje u open-source zajednicu je možda i najboljih načina kako pokazati svoje vještine ali i steći nove. Radeći na open-source projektima vi već imate konkretne primjere vašem budućem poslodavcu šta znate i na čemu ste do sada radili. To može biti neki vaš projekat ili jednostavo možete doprinositi i pomogati nekim drugim projektima.

Dobra stvar kod doprinosa popularnijim open-source projektima je taj što vaš “code” koji ste napisali u većini slučajeva mora biti kvalitetan i po određenim standardima da bi bio prihvaćen i taj “code” neko pregleda i eventualno vam ukaže na određene greške, što je odličan način da učite “best practices” iz određenog programskog jezika.

Ukoliko nemate GitHub račun registrujte se odmah i počnite raditi na svom open-source profilu.

2. Privatni projekti

Dobar način da pokažete svoje vještine je i razvoj vlastith konkretnih projekata. Ukoliko nemate nikakvih ideja šta bi mogli da napravite uvijek možete uraditi “clone” nekog postojećeg projekta kojeg možete staviti online. To može biti “clone” Twittera, izrada CMS sistema ili pravljenje nekih skripti. Bitno je da vi sami uradite neki projekat i stavite ga online, originalnost samog projekta nije toliko bitna.

3. Blog

Pisanje na vlastitom blog-u ili na Medium-u je također odličan način da pokažete svoje znanje. Dosta poslodavaca čak i podstiče svoje zaposlenike da pišu blog članke.
Dobar način je da napišete blog članak o nečemu što ne poznajete.
Kako napisati nešto o nečemo što ne poznajete?
Cilj i jest u tome da sebe “natjerate” da naučite o tome da bi mogli napisati članak. Time dobijete novo znanje + blog članak koji vam može pomoći da pronađete novi posao.
Na primjer: želite da naučite o REST API. Ali ne znate ništa o REST API?
Počnete pisati blog članak o REST API, provedete određeno vrijeme učeći o REST API i kada naučite dovoljno da ste sposobni i samo napisati članak o tome i objasniti kroz članak šta je REST API to je znak da ste dosta toga naučili a iza vas ostaje članak kojim pokazujete da poznajete određenu tematiku.

4. Stack Overflow

Pomaganje drugima je odličan način da pokažete svoje znanje o određenim stvarima ali je također i odličan način za proširivanje vlastitog znanja. Vaša spremnost za dijeljenjem znanja je također dobar znak budućem poslodavcu. Zbog toga registrujte se na StackOverflow i počnite pomagati drugima o stvarima koje poznajete.

5. Praksa

Određene kompanije pružaju studentima mogućnost obavljanja prakse kod njih i ukoliko se dobro pokažete postoji velika mogućnost da vam taj kompanija ponudi posao. Iako praksa može biti dobar način za dobijanje prvog programerskog posla ona nije uvijek opcija. Ne nude sve kompanije praksu tako da nije tako lagano ni pronaći praksu u nekoj od kompanija ili ako ste svoje znanje sticali neformalnim putem onda praksa u većini slučajeva ne dolazi u obzir.

Neke od kompanija koje nude praksu su: AtlantBH, Mistral, Klika.

6. Spremnost za dodatno usavršavanje

Prije svega morate svom budućem poslodavcu ostaviti dojam da ste svjesni da kroz fakultet ili akadamiju nista naučili sve o programiranju i da ste spremni za dodatno učenje i usavršavanje. Poslodavac jako cijeni kandidate koji su spremni i voljni učiti nove tehnologije a ne samo držati se onoga sto su naučili do sada. Ali naravno nije samo stvar u tome da ostavite takav dojam poslodavcu – vi morate to zaista biti spremni. Progamiranje je zahtjevna profesija koja se veoma brzo mjenja i od vas se očekuje da konstanto prikupljate nova znanja. Ako ne učite konstantno i ne prikupljate nova znanja uvijek ćete ostati loš ili prosječan programer koji će raditi u lošim i prosječnim kompanijama.

(Visited 162 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments