Kako bez muke odraditi grupne projekte na faksu?

19 apr

Grupni projekti predstavljaju jedan od najizazovnijih zadataka tijekom studija. Uz naših nekoliko savjeta sljedeći projekt proći će lakše.

Svaki grupni projekt ima dvije strane: onu koja voli grupne projekte i koja obično prepusti drugima da sve naprave, a onda eventualno prezentira dva slajda prezentacije (obično slajd s literaturom i slajd zahvale) i onu koja ne voli grupne projekte, jer sve obavi sama.

Ipak, grupni projekti, iako omraženi među mnogima, doista jesu korisni. Uče nas timskom radu, koji je u poslovnom svijetu korisna vještina, stičemo organizacijske vještine i vještine planiranja, ali i upravljanja timom. Kako biste u sljedećem grupnom projektu mogli iskoristiti sve njegove potencijale, donosimo vam nekoliko savjeta za što bolju provedbu grupnog projekta.

Prije početka
Ako ne znate kolege s kojima radite projekt, upoznajte se. Puno je lakše dogovoriti se za sve vezano uz projekt na kafi nego u grupnom chatu. Zajednički odredite ko će biti osoba za komunikaciju s profesorom, koja će inicirati predlaganje termina vaših susreta i ostale tehničke stvari. Na taj način ćete osigurati da se tehničke stvari doista riješe, a ne da ih niko ne želi obaviti, te da se loptica stalno prebacuje s osobe na osobu. Zajednički raspravite o detaljima projekta. Nemojte dopustiti jednoj osobi da gura samo svoje ideje (a nemojte ni vi biti ta osoba). Neka svi doprinesu svojim idejama.

Tokom
Kada odredite kako će vaš grupni projekt izgledati, rasporedite zadatke. Svatko u grupi mora znati što tačno mora napraviti i do kada. Pokušajte pri raspodjeli biti ravnomjerni, no ako nekome nikako ne leži pisanje seminara, ali radi odlične prezentacije, dobra je ideja dati toj osobi da napravi cijelu prezentaciju, dok ostatak piše seminar. Redovito komunicirajte i javite ako nešto ne stignete odraditi ili ste naišli na neki problem tokom istraživanja za svoj dio rada. To je puno bolje nego da zbog vašeg traljavo obavljenog zadatka cijela grupa dobije manju ocjenu.

Nakon
Kada svatko odradi svoj zadatak, a prije predaje samog seminara ili rada, svi pročitajte rad u cijelosti i po potrebi prilagodite svoj dio. Tako će vaš rad biti skladan te se nećete preklapati s dijelovima ostalih kolega. Nakon toga vam još samo preostaje uvježbati prezentaciju.

Ipak, svi ti savjeti ne znače puno ako niste kolegijalni i susretljivi. Budite odgovorni i potrudite se kada radite na grupnom projektu. Ne očekujte od drugih da odrade sve za vas jer, osim što je to apsolutno nepoštivanje kolega i njihovog vremena, nećete nikada ni naučiti kako se radi s ljudima. Što god radili, ljudima ćete biti okruženi cijeli život, pa onda naučite raditi s ljudima već na sljedećem grupnom projektu.

– studentski.hr

 

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments