Kada je prihvatljivo da preskočite trening i kvalitetno se odmorite

22 jan
Ilustracija: NASM

Ilustracija: NASM

Rutina vježbanja je itekako korisna, ali je logično da ćete ponekad morati preskočiti trening. Tijelu je s vremena na vrijeme potreban odmor.

Ovo ne znači da biste trebali početi smišljati izgovore kako ne biste vježbali. Međutim, postoje situacije u kojima je prihvatljivo da odmaranje stavite na prvo mjesto. Ovo su neke od njih:

Ukoliko osjećate simptome prehlade

Vježbanje pomaže u jačanju imunološkog sistema, ali trebate biti na oprezu ukoliko osjećate simptome prehlade. Ipak, ako vam je začepljen nos i kišete, stručnjaci savjetuju da nastavite trening, jer vam hormoni koji se oslobađaju mogu pomoći da se dozovete. Ukoliko vas boli grlo, kašljete, osjećate stezanje u grudima, imate groznicu i boli vas stomak, radije se vratite u krevet.

Mamurni ste

Alkohol ne samo da uzrokuje dehidraciju, već vas usporava i narušava koordinaciju. Velika je vjerovatnoća da ćete se povrijediti ako trenirate pod utjecajem alkohola.

Imali ste naporan dan i kasno je za vježbanje

San je važan za oporavak mišića i normalno funkcionisanje mozga. Iako je u redu odabrati trening umjesto odlaska u krevet u pristojno vrijeme, nemojte to pretvarati u naviku.

Pod stresom ste

Iako postoje oni koji dobro funkcionišu pod stresom i koriste ga kako bi uradili što bolji trening, većini ljudi ovo ne uspijeva. U redu je uzeti slobodan dan kada osjećate da ste psihički preopterećeni. Korisnije je otići u laganu šetnju.

Niste se odmarali tokom sedmice

Ukoliko inače radite intervalni trening visokog intenziteta, obavezno trebate uzeti jedan slobodan dan tokom sedmice. Tada i dalje možete biti aktivni, ali odradite lagani trening koji vas neće pretjerano iscrpiti.

/klix.ba/

(Visited 39 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments