JOB LAB – Priručnik za nastavnike

5 feb

 

Ovaj Priručnik je dio projekta JOB LAB Telemach Fondacije i Munja Inkubatora.

JOB LAB ciklus od 10 online radionica za srednjoškolce i 2 online radionice za profesore, psihologe i pedagoge realiziran je u 2021. godini uz učešće 413 učenika iz 115 srednjih škola iz 58 gradova u BiH, dok je 2022. godine realizovan ciklus od 14 radionica za srednjoškolce, od kojih 5 online radionica i 9 radionica uživo, uz učešće 732 učenika iz 141 srednje škole iz 64 grada.

Sadržaj je nastao na osnovu 15-godišnje prakse edukativnog i analitičkog rada Munja Inkubatora u oblasti zapošljavanja mladih i obuhvata podatke iz raznih kredibilnih izvora od Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Svjetske Banke do Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Agencije za statistiku BiH i dr.

JOB LAB ima za cilj osvijestiti mlade o tržištu rada, ali i budućim potrebnim vještinama, kao i načinima kako da se one razviju da bi mladi lakše došli do posla.

Priručnik je namijenjen nastavnicima i pedagozima srednjih škola koji su učestvovali i na
pripremnoj obuci JOB LAB. Priručnik služi da bi prosvjetni radnici mogli samostalno da realiziraju radionicu Job Lab, bilo u nastavi, kroz odjeljensku zajednicu, poseban događaj za učenike, kroz saradnju sa vijećima/savjetima učenika ili u okviru vannastavnih sadržaja poput sekcija.

Ukoliko se koristi ovaj autorski materijal (powerpoint prezentacija) bilo bi poželjno da se vidi i zvanični logo Job Laba. Škole mogu ovaj materijal koristiti za vlastite potrebe. Za sve ostalo korištenje van škole potrebna je saglasnost autora.

Ovaj radni materijal služi i kao inspiracija i osnova, a pozivaju se nastavnici da ga dodatno obogate i na svoj kreativni način iskoriste. U posebnom dijelu daju se i dodatne ideje šta se može još organizirati ili uključiti u ovu temu.

Sretno!

JobLab21 – Prirucnik za nastavnike Final – 2 22 (1)

JOB LAB 22 – prezentacija za nastavnike

 

(Visited 373 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments