Japanska novinarka osmislila taktiku štednje koja traje već 100 godina

5 nov

Japansku metodu štednje je još 1904. godina osmislila novinarka Hani Motoko, a nosi naziv “Kakeibo” što u prevodu znači “računovodstvo domaćinstva”.

Prošao je cijeli vijek, a ovaj način uštede i dalje se primjenjuje i najbolje djeluje kod onih koji vole da previše kupuju i troše novac na nepotrebne stvari.

Taktika štednje

Prvi korak je da zapisujete sve troškove u bilježnici. Drugi korak je pravljenje mjesečnog kalendara primanja. U bilježnici iscrtajte četiri kolone za četiri nedjelje u mjesecu.

Početkom mjeseca upišite platu i označite je jednom bojom, a ispod svaki drugi dodatni prihod, koji ćete označiti drugim bojama. Zatim nacrtajte tablicu u kojoj ćete upisati koliko novca bi htjeli da uštedite tog mjeseca. Posljednji korak je tablica u koju ćete unijeti sve obavezne troškove – stanarina, računi za struju, internet, telefon, hrana i slično.

Vrlo je važno i da zapišete sve na šta bi potrošili novac, a šta vam nije neophodno.

Ovi listu podijelite na kategorije: troškovi života, zabava, obrazovanje, kultura itd. Na kraju svakog mjeseca analizirajte troškove i provjerite jeste li se držali svojih okvira.

– mreza-mira.net

(Visited 16 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments