Japan lansira prvi drveni satelit u cilju borbe protiv zagađenja

25 feb

Nedavno istraživanje otkrilo je da aluminij može izazvati ozbiljno oštećenje ozonskog omotača.

Očekuje se da satelit bude lansiran s američkom raketom ovog ljeta.

Naučnici s japanskog Univerziteta u Kjotu napravili su mali satelit od drveta magnolije, nazvan LignoSat, kako bi se umanjilo zagađenje u svemiru.

Ovo drvo je na testovima pokazalo rezistenciju na svemirske uvjete, a očekuje se da satelit bude lansiran s američkom raketom ovog ljeta, prenosi Gaurdian.

Ako LignoSat pokaže stabilnost u orbiti, postoji mogućnost većeg korištenja drveta kao građevinskog materijala za više satelita.

Procjenjuje se da će više od 2.000 svemirskih letjelica biti lansirano godišnje u narednim godinama, a aluminij, od koga se sada prave sateliti, mogao bi uskoro predstavljati velike ekološke probleme zbog sagorijevanja pri ponovnom ulasku u atmosferu.

Nedavno istraživanje koje su proveli naučnici s Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji otkrilo je da aluminij može izazvati ozbiljno oštećenje ozonskog omotača koji štiti Zemlju od sunčevog ultraljubičastog zračenja i može utjecati na količinu sunčeve svjetlosti koja putuje kroz atmosferu, što se može izbjeći korištenjem drvenih satelita, piše Euronews.rs.

avaz.ba

(Visited 13 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments