Istraživanje pokazalo koji je najstresniji životni događaj za ljude: Većina studenata ga proživljava dva puta godišnje

18 maj

Kad imamo ispitne rokove, razina stresa je na vrhuncu pa, čak i ako ne prođemo niti jedan ispit, slavimo završetak rokova jer je jedno stresno razdoblje gotovo. Stariji nam često kažu da nas čeka još puno stresnijih stvari u životu, ali o tome ne želimo ni razmišljati.

Anketa provedena u SAD-u je pokazala koji je najstresniji događaj za ljude u životu. Ne radi se o ispitnim rokovima, ali i velika većina studenata se s ovime suočava dva puta godišnje. Kao da nam nije dovoljno grozno i bez toga. Pitaš se o čemu je riječ? Rezultati spomenute ankete su pokazali da je selidba najstresniji događaj u životu za većinu ljudi.

U anketi je sudjelovalo 1.000 Amerikanaca koji su se preselili u posljednje tri godine, a pitalo ih se o njihovim iskustvima. Bez obzira na to jesu li svoju posljednju selidbu obavili sami ili su angažovali selidbu, 45 posto ispitanika izjavilo je da je selidba daleko najstresniji događaj u životu, piše New York Post.

Sljedeći u nizu najstresnijih događaja u životu bio je prekid veze ili razvod s 44 posto odgovora.

Ispitanici su rekli da se nikada više ne žele seliti

Anketa koju je proveo OnePoll u ime North American Van Linesa pokazala je da je 64 posto ispitanika reklo da im je posljednja selidba bila jedna od najstresnijih stvari koje su ikada doživjeli. Štoviše, od ispitanika koji su se preselili sami, 43 posto je reklo da to više nikada ne bi učinilo.

Glavne tačke stresa selidbe uključivale su pomicanje namještaja kroz vrata, nakon čega je slijedilo okretanje namještaja gore-dolje po stepenicama. S druge strane, nevjerojatnih 94 posto ispitanika koji su unajmili selidbe za svoje posljednje putovanje (578 ispitanika) reklo je da je to vrijedilo svakog novčića.

Bez obzira na to tko ih je premjestio od tačke A do tačke B, istraživanje je pokazalo da je najstresniji dio njihove selidbe bilo pakiranje svojih stvari (48 posto), a odmah nakon toga slijedi sortiranje što zadržati, a čega se riješiti ili donirati (47 posto).

Povrh ovih stresnih tačaka je, naravno, cijena selidbe. Osim toga, tokom selidbe su u prosjeku oštetili četiri predmeta. Trideset i pet posto ispitanika priznalo je da su potajno razbili ili izgubili predmet koji je pripadao nekoj drugoj osobi tokom selidbe jer im se nije sviđao.

Najstresniji životni događaji

Ovo su ostali najstresniji događaji u životu koje su ispitanici naveli:

  1. Preseljenje: 45 posto
  2. Prekid veze/razvod: 44 posto
  3. Ulazak u brak: 33 posto
  4. Imati djecu: 31 posto
  5. Započinjanje prvog posla ikada: 28 posto
  6. Ulazak u novu karijeru/industriju: 27 posto
  7. Slanje djeteta na fakultet: 26 posto
  8. Polazak na fakultet: 22 posto
  9. Izlazak s nekim novim: 10 posto
  10. Nabavljanje kućnog ljubimca: 7 posto
(Visited 15 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments