Istraživanja pokazuju da je radni dan od 5 sati najbolje rješenje!

24 jul

Nauka kaže, da bismo trebali raditi manje – tačnije samo do pet sati dnevno. Prema nedavnom istraživanju, pokazalo se da 40-satna radna sedmica, koju je popularizovao Henry Ford 1920-ih godina, nije najproduktivnija formula za radnike ovog doba u kojem sada živimo. A rad od kuće tokom pandemije, potaknuo je i radnike i kompanije da preispitaju postojeće standarde i pravila, te da unaprijede uslove za rad i pozdrave alternativnije modele rada.

Unsplash

“Kraće radno vrijeme smanjuje nivo stresa, što čini radnike srećnijim i produktivnijim. Radnici tada mogu više vremena provoditi sa svojim prijateljima, porodicom i voljenima. Radnici postaju više sretniji, produktivniji, odaniji kompaniji u kojoj rade”, poručuju istraživači.

Istraživanje je otkrilo, da je prosječni kancelarijski radnik produktivan samo 2 sata i 53 minute, a ostatak vremena provodi u kancelariji provjeravajući društvene mreže, čitajući web stranice sa zanimljivostima i vijestima, razgovarajući sa kolegama, kuhajući kafu ili boraveći na pauzama za cigarete.

Unsplash

Skraćivanje radnog vremena na 5 radnih sati, posebno je korisno za roditelje koji imaju djecu i svaki slobodan trenutak žele da provedu sa svojom djecom.

“Zaposleni koji imaju malu djecu, često skupo plaćaju usluge čuvanja djece, a što je još važnije, oni propuštaju dragocjeno vrijeme sa svojom djecom, tokom važnih godina svoje karijere. Sa kraćim radnim vremenom, roditelji mogu potrošiti manje novca na brigu o djeci, a više vremena provoditi sa svojom djecom, što doprinosi generalno boljem napretku društva, jer su i djeca i roditelji sretniji.

ultra.ba

(Visited 113 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments