Intervju sa studenticom Nejrom Ajanović iz Slovenije :” Snalaženje u drugoj državi u početku možda jeste teško, ali kasnije dovodi do mnogo prelijepih iskustava i novih stečenih sposobnosti”

5 mar

Nejra Ajanović, studentica je Univerziteta u Novoj Gorici gdje trenutno završava 3. Godinu studija Poslovno-tehničkog fakulteta. Porazgovarali smo sa Nejrom kako bismo saznali kakvi su njeni dojmovi i savjeti oko studija, a i samog života u drugoj državi. U ovom članku pročitajte priču Nejre Ajanović i njeno iskustvo iz Nove Gorice, Slovenija.

1. Šta su razlozi školovanja van matične države?

 

Ima više razloga zašto sam odlučila da studiram van BiH. Većinom su to pozitivni razlozi kao što je substitucija na prehranu, prevoz, besplatna školarina koju Slovenija pruža svim studentima iz Bosne i Hercegovine, moja želja da studiram na Univerzitetu koji spaja više kultura i želja za učenjem novog jezika kao i usavršavanje do sada naučenih jezika. Željela sam svoju ličnost graditi na svakom polju. Naravno privuklo me i to što pored teorijskog dijela studija imamo i obavezni praktični dio koji nam omogućava fakultet na naučnom području i kompaniji po našem odabiru. Jedan od razloga zašto ne studiram u BiH je to sto nažalost moja država mi neke od tih pogodnosti ne pruža.

2 .  Da li možeš opisati prvih par sedmica, opisati kako je živjeti i snalaziti se sam u nepoznatoj državi.

 

Prva stvar naravno koja osobu uzdrma dok još i nije izašla van granica je strah od nepoznatog. Smatram da je studiranje izvan rodne države jedan od najboljih i najpitomijih načina kako da se taj strah pobijedi. Prvih par sedmica, možda čak i mjeseci je bilo prepuno razmišljanja o tome da li sam pogriješila, da li je bilo vrijedno da odem od svega sto mi je srcu blizu, ali svaka država i narod i svaka promjena ima svoje čari. Upoznati toliko različitih ljudi za kratko vrijeme je predivno iskustvo. Možda sam se čak osjećala i slobodnije da izrazim svoje stavove u okruženju u kojem svaki stav ima prostor da se iznese iz okvira “main stream-a”. Snalaženje u drugoj državi za početak je bilo teško zbog samog nepoznavanja jezika i potrebnih administrativnih postupaka, ali na kraju to samo pređe u neko novo znanje i sposobnost. Takve situacije vas natjeraju da budete sposobni čak i ukoliko ste do tada mislili da ste nesnalažljivi. Tjeraju i tijelo i um da se postigne vrhunac.

3. Koje savjete bi dala osobama koje žele uraditi ono što si ti uradila, ali ih koče finansije ili jednostavno strah od nepoznatog?

Savjet koji imam za svakoga ko je u nedoumici jeste da pokuša. Ukoliko vas um razmišlja barem i najmanjim dijelom da želi nešto pokušati onda je vrijedno. Ne treba dopustiti strahu da nas sputava na izgradnji vlastitog puta i naše budućnosti. Što se finansija tiče, iz mog ličnog iskustva mogu reci da se finansijske potrebe ne razlikuju mnogo od onih koje imamo i kod kuće. Pored toga mislim da svaka država nudi mogućnost studentskog posla koji nas ne obavezuje i ne umara toliko, satnice su u skladu sa našim predavanjima i obavezama na fakultetu, a opet nam je pružena finansijska stabilnost da pokrijemo barem osnovne troškove života. Sve se može kad se hoće. Potrebna je dobra motivacija i organizacija vremena.

 

4. I za kraj, šta bi rekla sebi da možeš vratiti vrijeme tvog odlaska iz BiH?

 

Da mogu vratiti vrijeme svog odlaska iz BiH i reći sebi nešto, vjerovatno ne bih rekla ništa. Šutjela bih kao i kada sam otišla uz suze samo iz razloga sto sve te mogućnosti nemam kod svoje kuće, u svom rodnom gradu gdje sam provela djetinjstvo. Cilj mi je vratiti se jednog dana. To je misao s kojom sam otišla i s kojom živim. Da sve sto sam naučila i sve sto znam poklonim ljudima oko sebe i svojoj državi.

Autorica članka: Mona Jahjaefendić

(Visited 84 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments