Inspiraciju pronašli u Rusiji pa pokrenuli neobičan biznis u Novom Sadu!

4 apr

 

Dugo su razmišljali da pokrenu nešto svoje, posao koji će zajedno voditi, a konkretna zamisao o stvaranju porodičnog biznisa ekonomisti Ivani Babić (33) i grafičkom dizajneru Goranu Babiću (34) pada na pamet 2018. godine, kada su već bili u braku. Vodilja je bila da posao bude povezan sa hranom, ali zdravom.

Mozgajući i neformalno razgovarajući danima, dolaze na ideju da tržištu ponude zdrav doručak, jer su se i sami nekoliko godina tako hranili.

Sve je krenulo od „problema“ koji su oboje imali na poslu, a to je bio prvi obrok u toku dana kada su se, spremajući se u žurbi za posao, hranili u pekarama ili pokušavajući da u prodavnicama zdrave hrane na brzinu naprave zdravu kombinaciju koju bi pojeli na putu do kancelarije. To im je dosadilo i odlučili su da ustaju ranije i sebi za doručak pripremaju zdrave kaše od žitarica i pahuljica.

S obzirom na to da je takav zdrav životni stil njima služio, ovi supružnici došli su na ideju da počnu da prave kaše od žitarica i da ih prodaju ljubiteljima zdrave hrane i onima koji su u sličnoj situaciji: koji nemaju vremena, a mogu sebi da priušte drugačiji obrok. Tako je nastala Kascha.

„Doručak nam je bio glavna inspiracija. Nismo neki veliki potrošači, hranu uglavnom kupujemo na pijacama, a kako slabo idemo u šoping po tržnim centrima, mi štedimo novac i na taj način putujemo po svetu kupujući jeftine avio-karte i pronalazeći pristojan smeštaj. Zbog toga nam je bilo bitno da i klijentima ponudimo nešto kvalitetno i zdravo, a trenutno u ponudi imamo dvadesetak kaša“, priča Goran na početku Priče sa dušom.

Zajedno su obišli 33 države, a svoje putopisne avanture predstavljaju na blogu Jeftino putuj, koji je prošle godine proglašen za jedan od 50 najboljih sajtova u Srbiji.

Pričaju mi da su tokom boravka u Moskvi videli da Rusi koriste heljdu u velikim količinama u ishrani, pogotovo zimi, jer poboljšava cirkulaciju krvi u telu.

Saznali su i da je to jedina biljka koja ne može genetski da se modifikuje, da nije žitarica iako je svrstavaju u tu grupu, kao i da sama sebe može da zaštiti od korova. Videvši brojne male lokale koji prodaju proizvode od heljde, kako slane sa povrćem, tako i slatke sa voćem, pomislili su da bi nešto slično sa domaćim žitaricama mogli da isprobaju u Srbiji.

„Za sada smo prvi u Novom Sadu sa ovim tipom proizvoda. Ima restorana koji nude musli kao jednu od opcija za doručak, ali nismo čuli da postoji nešto slično poput našeg koncepta: slane kaše sa ovsenim pahuljicama, heljdom u zrnu ili prosom, i slatke bez šećera; da mogu da se ponesu u kutiji, a da koštaju od 170 do 280 dinara”.

“Osim poslovnih ljudi, među kupcima imamo i decu iz obližnje škole, kao i bake koje unucima kupuju ovakav doručak“, dodala je Ivana i istakla da njihov lokal radi do 13.30 sati i samo radnim danima.

Bračni par Babić nije imao mnogo novca za pokretanje posla, ali su ideja o sopstvenom biznisu i vera u uspeh prevagnuli.

Od kada se javila želja da pokrenu zajednički posao počeli su da štede za to, pa su tako na nešto novca od svadbe, vremenom, u proteklih par godina, dodavali još.

Zbog toga im je baš dobro došla ideja da postanu preduzetnici koji ne moraju da ulažu novac u mašine i opremu, niti u preskupu proizvodnju.

Sve što je bilo potrebno na početku su: prostor za lokal u Novom Sadu, nekoliko uređaja, raspisan konkurs za radnika i namirnice domaćeg porekla. Sami sve kupuju i pišu recepte.

„Nabavili smo indukcioni rešo i ketler, našli prostor u ulici Narodnog fronta 54 i krenuli. Sve pahuljice, odnosno žitarice su iz Vojvodine, baš kao i voće i povrće. Većinu namirnica uzimamo od lokalnih proizvođača, jedino je južno voće iz inostranstva. Imamo i jednog mladog pčelara koji nas snabdeva domaćim medom“, objasnio je Goran i dodao da su još uvek na početku, da se posao polako razvija, ali da oni veruju u svoj brend.

Voleli bi da uskoro prošire Kaschu kroz franšizu u drugim gradovima, pa ovim putem pozivaju potencijalne saradnike da im se jave.

Opremanje i brendiranje lokala lako su i sa zadovoljstvom uradili jer je Goran po profesiji dizajner sa mnogo iskustva u toj oblasti. Već 12 godina se bavi brendingom lokala, što uključuje dizajn prostora, logo, dizajn menija i flajera, pa mu, kako kaže, nije bilo teško da sve to napravi i za svoju porodicu.

„Sadašnju radnicu Ružicu odabrali smo kako na osnovu njenog prethodnog iskustva, tako i prema njenoj ljubavi prema putovanjima. Tu smo se našli na istoj talasnoj dužini, jer i nas dvoje obožavamo da putujemo. Ostali kandidati na razgovoru su nam rekli da su davali otkaz posle nekoliko meseci rada, a Ružica je bila jedina koja je otišla od prethodnog poslodavca nakon 4 godine rada i to zbog rada vikendom. Tada smo se potpuno poklopili jer je naša ideja da se ne radi vikendom i praznicima, kako bismo mogli da putujemo. Zbog toga smo danas srećni i ona i mi“, rekao je Goran za Priče sa dušom.

Mada Kascha radi svih pet radnih dana, Babići uspevaju da nađu vremena za svoj hobi – putovanja i uređivanje bloga. Nedavno su se vratili iz Jordana, a pre toga su bili na jeftinom putovanju po Slovačkoj, gde su se upoznali sa tamošnjim dvorcima.

„Drago nam je što su Novosađani lepo prihvatili našu poslovnu ideju i što sada mogu da uživaju u drugačijim, zdravim ukusima. Mi volimo ovo što radimo i zbog toga većina ljudi misli da je isuviše lako biti preduzetnik i voditi ovakav posao. Ali, koliko god da ima prepreka i nedoumica, ponosni smo što smo uspeli da ostvarimo našu porodičnu ideju.”

“Od žalopojki i kukanja nećete ništa dobiti, u preduzetništvu postoji samo jedna mogućnost, a to je da kreneš i da radiš.”

“Posle će sve samo doći na svoje mesto“, rekli su Ivana i Goran.

Na kraju Priče sa dušom dodali su da su se pojedini ljudi iz njihove sredine čudili što pokreću tako nešto i bili sumnjičavi u uspeh.

„Ako imate jasnu viziju i želju da kupcima ponudite nešto drugačije i zdravije i ako je samo i jedan to prepoznao kao dobru opciju – već ste uspeli. U početku je teško kada pokrećete nešto novo što nije toliko zastupljeno kod nas, a u našem slučaju to je bio izazov: objasniti ljudima i uveriti ih da pravimo nešto sito i ukusno. Treba samo biti istrajan i ne odustajati – dodali su.

 

/pricesadusom.com/

(Visited 203 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments