Inovacija iz susjedstva: Proizvela “lažnu Nutellu” za kojom kupci luduju

24 aug

MLAĐA generacija poljoprivrednika ne priča o poticajima, nego o novim proizvodima i planovima za razvoj posla, a jedna od takvih je Diana Prpić iz okolice Karlovca. Ona je nastavila stoljetnu obiteljsku tradiciju bavljenja poljoprivredom, ali na drugačiji i inovativniji način.

Proizvodi namaz od batata koji podjeća na Nutellu ili Linoladu

Iz njenog OPG-a na stolove kupaca dolazi više vrsta voća i povrća, džemovi i sokovi, a posebnu pažnju privukla je Batelom, namazom koji podsjeća na Nutellu ili Linoladu, ali mu je baza batat – gomolj nalik na krumpir. Batat ima veliku nutricionističku vrijednost, bogat je vitaminima i mineralima, a ima malo šećera. Može se peći i pržiti te ga se koristi kao zamjenu za krumpir, a Diana ga je odlučila iskoristiti za stvaranje zdravog, a opet finog namaza.

“Kako je nastala Batela? To je bio veliki prasak u mojoj glavi. Nisam bila zadovoljna cijenom batata jer svi hoće ekološko, kvalitetno, ali kada treba otvoriti novčanik, ljudi se povuku, tako da sam željela povećati ekonomsku vrijednost batata i došla na ideju da radimo Batelu. Inače radimo džemove i sokove, i sve to se trudimo raditi bez šećera tako da bude zaista zdravo. Razmišljala sam kako bih napravila nešto čokoladno, nešto što bi ljudima bilo jako fino, i tako sam došla na ideju da bih mogla raditi namaz od batata. Imamo dvije vrste – tamnu i u dvije boje. Obje su vegetarijanske i bez glutena s time da je ova tamna licencirana kao veganski proizvod. Također, odlučili smo je zaštititi, da budemo sigurni da kupuju zaista našu originalnu Batelu jer je bilo svakakvih pokušaja kopiranja i naš trud je počeo gubiti svrhu. Ovih dana će biti predstavljena na sajmu zdrave hrane u Londonu pa očekujemo i suradnju s vanjskim tržištem. Želimo taj proizvod dovesti do savršenstva, vidimo u tome potencijal i vjerujem da ćemo uspjeti”

Cijeli život na selu

Diana je cijeli život u poljoprivredi. Odrasla je na selu i nastavila obiteljski posao.

“Kod mene nije zapravo bilo odluke da ću se ja baviti poljoprivredom. Ja s time živim od kad sam se rodila. Od rođenja živim na selu i moji se već preko 100 godina tradicijski bave poljoprivredom, s time da su se prije uglavnom bavili uzgojem žitarice za stoku. Nakon toga, 2004. godine smo počeli s nasadom jagoda. Tada smo imali svega tri-četiri tisuće sadnica, sada je to četiri puta više. Počeli smo pratiti potrebe kupaca i tako se razvijali. Danas uzgajamo batat, jagode, maline, lubenice. Također uzgajamo grah, krumpir, kupus, tikve, paprike… Cilj nam je da spojimo cijelu godinu s kulturama, da nemamo nikakvu prazninu”, kaže Diana.

hercegovackiportal.com

 

(Visited 303 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments