Informiši se i poleti u svemir uspomena

18 sep

 

Home - EU Info Center

 

Na samom početku želimo objasniti šta je to ustvari EU info centar, koji je cilj, šta EU info centar nudi.

Šta je EU info centar?

Info centar Evropske unije (EUIC) u Sarajevu, projekt je koji se finansira sredstvima Evropske unije, a  pruža informacije o Evropskoj uniji, njezinim institucijama i politikama, odnosima između BiH i EU, procesa integracije BiH i posljedica za zemlju.

Koji je cilj?

Cilj EUIC-a je informisanje o  procesu integracija zemlje kao i posljedicama procesa, te povećanje općeg razumijevanje EU, njenih politika i programa među cjelokupnim stanovništvom i proširenje znanja istog o  EU institucijama, politikama, ciljevima, prioritetima i mogućnostima.

Šta EU info centar nudi?

  • Organizaciju konferencija za medije, okruglih stolova, radionica i drugih događaja
  • Besplatni pristup internetu (Wi-Fi)
  • Biblioteku i EU publikacije
  • Važne činjenice o odnosima EU i BiH
  • Odgovore na pitanja vezana uz EU

 

Više o ovoj temi, iz svog ličnog iskustva, ispričat će nam Džulisa Otuzbir, djevojka koja dolazi iz Novog Travnika. U nastavku pročitajte o tome kakvo iskustvo ona nosi sa sobom i koje savjete želi podijeliti sa vama.

 

1. Možete li nam se predstaviti, te reći nešto više o sebi?

Moje ime je Džulisa, imam 28 godina, živim u Sarajevu a odrasla sam u Novom Travniku. Diplomirala sam međunarodne odnose i diplomatiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i nastavljam svoje obrazovanje u ovom polju. Također sam učestvovala u ERASMUS+ studentskoj razmjeni kroz koju sam provela jedan semestar studirajući u Lisabonu, Portugal. Govorim engleski, portugalski i španjolski jezik.
Od 2020. godine nosim titulu mladog evropskog ambasadora i ambasadora protiv govora mržnje pri Vijeću Evrope.
2. Da li ste imali iskustva sa volonterizmom i sktivizmom, te da li vas je to povezalo sa EU?
Volonterizmom se bavim od svoje 12. godine kada sam prvi put postala dio Fondacije Hastor čiji sam volonter i danas. Aktivizmom se ozbiljnije počinjem baviti tokom studija kroz razne projekte i razmjene koje su me dodatno osnažile i motivisale da se uključim u društvene procese i koristim svoj glas u borbi protiv kršenja ljudskih prava.
Zahvaljujući svom dugogodišnjem aktivizmu i volonterskom radu, te podršci lokalne zajednice, postala sam dio mreže mladih evropskih ambasadora otkada počinje i moja intenzivnija suradnja sa kako sa Evropskom Unijom u Bosni i Hercegovini, tako i sa drugim institucijama EU.
3. Kako ste saznali za EU infi i da li ste imsli iskustva sa istim? Ako jeste, recite nam nešto opširnije o tome…
Rad EU info centra i EU delegacije u BiH pratila sam još kao student te sam u nekoliko navrata prisustvovala studijskim posjetama i diskusijama u predstavništvu EU u Sarajevu. Kao što rekoh iznad, intenzivnija saradnja sa EU info centrom počinje sa mojim mandatom mladog evropskog ambasadora te sam od tada učestvovala u brojnim aktivnostima koje EU provodi u Bosni i Hercegovini. Ova saradnja sa EU info centrom i Delegacijom EU je i nekako prirodna obzirom da je krovna organizacija projekta mladi evropski ambasadori DG NEAR (Generalni direktorat sa susjedstvo i pregovore o proširenju) koji djeluje pri Evropskoj komisiji. Obzirom da je ključna misija mladih evropskih ambasadora da promovišemo vrijednosti Evropske Unije i rad EU u našim lokalnim zajednicama, a misija EU info centra da informiše građane o Evropskoj Uniji, njenim institucijama, politikama i procesu integracija, samim time je i naša saradnja bliska upravo zbog zajedničke misije.
4. Kako ste dospijeli do EU Ambasadora?
Mladi evropski ambasador postala sam 2020. tako što sam aplicirala na poziv koji je bio otvoren za mlade ljude koji dolaze sa područja Zapadnog Balkana. Proces selekcije je obuhvatao nekoliko faza: inicijalna faza- video aplikacija; faza glasanja te finalna faza- odabir od strane stručnog žirija, a čitav proces je trajao nekoliko mjeseci.
Da biste postali mladi evropski ambasador potrebno je da ste aktivni u svojim zajednicama, da ste zainteresovani za regionalnu saradnju te da ste spremni da svojim vještinama/znanjem/iskustvom doprinesete radu mreže i kvalitetu regionalne saradnje među mladim ljudima sa Zapadnog Balkana.
5. Za kraj, ako nije problem, da posaljete neku poruku mladima!
Budite otvoreni, budite radoznali i istražujte! Iskoristite svaku priliku koja vam se nudi za učenje i usavršavanje kako unutar BiH tako i van nje. Prilika ima dosta a bit će ih sve više- iskoristite ih da putujete, učite, upoznajete nove ljude, kulture i jezike. Budite otvoreni prema drugim ljudima i kulturama, upoznajte druge da biste upoznali sebe.
Nemojte se plašiti da progovorite i iznesete svoje mišljenje- propitujte sve oko sebe. Nemojte se plašiti da ukažete na nepravdu i iskažete nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalazite ili koju živite.
Nikada nemojte sumnjati u sebe i svoje mogućnosti- ne plašite se da ih iskažete kad god imate priliku. Šta je najgore što može da se desi?
U prilogu vam dostavljamo nekoliko fotografija Džulise sa svojih angažmana u sklopu EU info centra.
– Autor članka: Nedžada Pecikoza
(Visited 14 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments