Ilija Jurković, mladi poljoprivrednik iz Gabele: Ne treba bježati vani za poslom

7 nov

Poslovno na veletržnici voća i povrća u Tasovčićima kod Čapljine, prevladavaju stariji proizvođači ili prodavači.

Mlađi postaju sve rjeđi. Međutim, ima i mladih koji ne odustaju od poljoprivreda poput Ilije Jurkovića iz Gabele kod Čapljine.

Razgovor s ovim mladim uzornim poljoprivrednikom, počeli smo pitanjem – kako se priprema za zimu, odnosno što je sadio za prodaju u hladnijem dijelu godine:

„Sadio sam zimske kupuse – crveni, kelj i glavati kupus, spanak, blitvu, tikvice… Tikvice do slane, a ostalo je zimska roba. Kupusa ima oko 40.000 salate 15-ak tisuća, spanak, tikvice i druga roba“, kaže ovaj očito je bilo uspješni poljoprivrednik, te na upit o ljetnoj sezoni nastavlja:

„Ja sam zadovoljan, bilo je i dobrih i lošijih cijena, ali sam u prosjeku zadovoljan. Povoljne su bile cijene ranog bostana, paradajza, krastavca, rijetko kada je išao kao ove godine, sad je malo u zadnje vrijeme lošiji, ali je ekstra do sada bila cijena. Sve u svemu nije bila loša“.

Ovaj mladi povrtlar iz Gabele obrađuje više od četiri hektara zemlje. Ima tri, četiri stalna radnika i zato može stići kako kaže „posao“, međutim općenito ima problema s radnom snagom. Kaže da vjeruje u rad, njegov slogan je – raditi, raditi, raditi…

„Ja vjerujem u to zato i radim, borim se trudim, mislim da nije potrebno bježat negdje vani raditi, smatram da se može i ovdje živjeti, ako će se kvalitetno raditi. To je moje mišljenje, neko misli drukčije, ali ja mislim tako“.

– Čuli ste za podatak da je BiH da je u prvih šest mjeseci BiH uvezla 92 posto konzumne hrane, a samo osam posto proizvela, vaš komentar?

– To je žalosno čuti, da se ovoliko zemlje ne radi u nas, da je sve što kažu ‘pod kapinom’, a da uvozimo toliku količinu robe. To je šokantan podatak, ali tako je – šta, ne možemo protiv toga“, kaže ovaj mladi povrtlar, te na upit – plasira li svoju robu preko trgovačkih lanaca, naglašava:

„Gledajte, ja sve što proizvedem prodam na ovoj veletržnici, ništa ne dajem tim kućama, plus uzmem od ljudi i to preprodam, evo vidite sada imam sedam, osam tone robe na štandu“, kaže Ilija koji očito je s plasmanom nema većih problema.

– /caportal.net/

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments