I ovdje se može uspjeti: Studenti pokrenuli praonicu veša

17 jun

Hamdo Karaga i njegova kolegica sa studija ovu ideju su realizirali želeći riješiti jedan od studentskih problema sa kojim su se i sami susreli, a sada su iza njih dva mjeseca uspješnog rada.

Slika preuzeta sa:: ba.n1info.com

Student treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru Hamdo Karaga iz Jajca suvlasnik je firme Praonica veša Lahor. I on i kolegica sa studija koja je inače suvlasnica studenti su koji su u Mostar došli iz drugih sredina, što je bio jedan od razloga da se opredijele za ovu vrstu biznisa. Na ideju su došli nakon što su pohađajući predmet Osnovi poslovnog menadžmenta, dobili zadatak da kreiraju svoj biznis-plan.

Vizija
Ujedno su, navodi Karaga, uz kreiranje plana imali želju riješiti neki od svojih studentskih problema. Odlučili su se za pranje veša, jer u iznajmljenim stanovima nisu imali perilice.

– Sve to smo prezentovali kolegama i profesorima na fakultetu, a nakon toga našu ideju je prepoznala Fondacija Mozaik, sa kojom smo krenuli u njenu realizaciju. Radili smo, unapređivali ideju, pa se danas možemo pohvaliti sa dva mjeseca uspješnog rada.

Naravno, pred nama je veliki prostor za napredak, rekao je Karaga.

Smatra da je danas u BiH potrebno više motivirati mlade, kako bi se odlučili na slične poduhvate.

– Nama je Fondacija Mozaik pomogla u svim procesima, te smo, mogu reći, kreirali dobar poslovni model. Bilo je i pozitivnih i negativnih komentara. Bilo je i pesimista, ali i ljudi koji su vjerovali u nas, ali sigurno je da u budućnosti nećemo odustati od naše vizije, dodao je.

Naglasio je i kako sa kolegicom nastoji da djeluju društveno odgovorno.

– Imamo našu impact viziju, a to je pomoć ugroženim kategorijama, kako bismo im obezbijedili mirišljav veš i posteljinu. Imamo i eko-dostavu, kao i eko friendly mašine koje manje zagađuju okolinu. Želimo unaprijediti biznis, te klijentima ponuditi što kvalitetnije usluge, ali i u dogledno vrijeme možda proširiti poslovanje izvan Mostara. Posebno nas raduje što su reakcije klijenata zasad pozitivne, istakao je Karaga.

Odlasci mladih
Vjeruje i da ideje poput njegove mogu biti presudne i spriječiti odlaske mladih iz zemlje.

– Ovdje se može uspjeti. Možda teže nego vani, ali ovo je naša domovina i nećemo se pomiriti da tek tako odlazimo. Trebamo uraditi sve što je u našoj moći da uspijemo i u BiH, rekao je na kraju Karaga.

ADNAN DEMIĆ
www.oslobodjenje.ba

(Visited 168 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments