Hrvatska i SAD potpisali sporazum o suzbijanju cyber kriminala

26 maj

Memorandum predstavlja značajan iskorak u unapređenju sistema monitoringa i procesuiranja krivičnih djela povezanih sa cyber kriminalom.

Hrvatska i SAD potpisali su memorandum koji će osigurati kvalitetniju saradnju i razmjenu informacija u suzbijanju transnacionalnog cyber kriminala, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske.

Memorandum o razumijevanju potpisali su na međunarodnoj konferenciji u Šibeniku ministar Ivan Malenica, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek i Amy Davison iz Ambasade SAD-a u Zagrebu.

Malenica je kazao da memorandum o razumijevanju predstavlja značajan iskorak u unapređenju sistema monitoringa i procesuiranja krivičnih djela povezanih s cyber kriminalom, a ujedno je i potvrda partnerstva sa SAD-om.

“Transnacionalni cyber kriminal među najvećim je izazovima današnjice. Tehnologija se rapidno mijenja, a s time i struktura kriminala. Nužno je da države takve promjene prate u stopu i ulaze u trag kriminalu. Učinkovita borba protiv kibernetičkog kriminala bazira se na poznavanju strukture počinitelja kaznenih djela, praćenju trendova u IT-sektoru i poduzimanju brzih i učinkovitih mjera. Potpisani memorandum novi je instrument za učinkovitiju borbu protiv kibernetičkog kriminala i osnaživanje kibernetičke sigurnosti unutar sustava domovinske sigurnosti”, istaknuo je ministar Malenica, saopćilo je Ministarstvo pravosuđa, prenosi Hina.

‘Predanost SAD-a saradnji sa saveznicima’

“Ovaj memorandum predstavlja snažnu predanost SAD-a saradnji s našim saveznicama na globalnom nivou, s ciljem poboljšanja cyber sigurnosti i učinkovite borbe protiv cyber kriminala. Partnerstvo SAD-a s hrvatskim institucijama – policijom i Državnim odvjetništvom kao i Ministarstvom pravosuđa i uprave je izvrsno. SAD prepoznaje ključnu ulogu Hrvatske u borbi protiv cyber kriminala u jugoistočnoj Evropi”, izjavila je privremena zamjenica otpravnika poslova Amy Davison.

Međunarodna konferencija koja se u ponedjeljak i utorak održava u Šibeniku okuplja vodeće stručnjake iz državnih tužilaštava, policije, centara za cyber sigurnost i pravosudnih institucija iz SAD-a i zemalja jugoistočne Evrope.

aljazzera.net

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments