HOĆU NA PUT: Ponijeri

9 avg

Kakanj je područje izuzetno bogatog kulturno-historijskog naslijeđa, koje ima velike mogućnosti za upotpunjavanje turističke ponude općine Kakanj. Ponijeri su vikend naselje a i izletište za mnoge Kakanjce kako u zimskom tako i u ljetnom periodu. Ponijeri po svojoj ljepoti zaslužuju pažnju šireg prostora.

Četiri su puta od Kaknja kojima možete doći na Ponijera. Jedan je preko Kraljeve Sutjeske, drugi preko kotline rijeke Ribnice, treći uz Malu rijeku preko Jehica a četvrti najkraći negdje oko 20 km od Kaknja uz rijeku Zgošću preko Tršća i Paočina.

Lokacija Ponijera

Zimsko – ljetno izletište Ponijeri je opremljeno ski liftom i drugim pratećim infrastrukturnim objektima za skijanje. Danas je to izuzetno posjećeno mjesto, kako od strane građana općine Kakanj tako i turista iz drugih područja. Zbog velikih šumskih bogatstava i izuzetnog kvaliteta vazduha, ovo područje proglašeno je vazdušnom banjom. Područje je idealno za lov srneće divljači, a taj dio lovišta je ocijenjen sa “vrlo dobrom ocijenom” ili drugi bonitetni razred (od pet postojećih). Ponijeri su bogati raznovrsnom florom što omogućava branje gljiva, ljekovitog bilja i šumskog voća.

Za sport i rekreaciju na raspolaganju su tereni za: odbojku na pijesku, nogomet, košarku, uređene staze za trčanje, vožnju biciklom i planinarenje. U zimskim mjesecima Ponijeri postaju sankalište i skijalište. Tada je u upotrebi ski-lift dužine 1100 metara, sa uređenom ski-stazom i ski-lift dužine 300 metara, namijenjen početnicima.

Svim ovim sadržajima Ponijeri za Kakanj i Visoko pa i širu regiju predstavljaju mjesto za odmor, relaksaciju i rekonvalenscenciju.

Vjerujemo da će vas ovo mjesto očarati, a slike sa vaših putovanja podijelite sa nama putem Instagram profila @hocu.ba, UŽIVAJTE!

 

(Visited 94 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments