Hoću na put: Moj život u Lisabonu – Melika Ušanović

9 apr

Hoću na put je serijal koji za cilj ima predstaviti priče mladih ljudi širom svijeta i njihove uspjehe i savjete koje su odlučili podijeliti s vama.

U ovoj epizodi upoznajte Meliku Ušanović, sjajnu djevojku koja je rođena u malom gradu na rijeci Drini, Goraždu. Melika studira u Mostaru, a pored studija svoj je život posvetila aktivizmu, te je odlučila da istraži novi grad, novu kulturu time što se prijavila na Erasmus program i otputovala u Portugal, Lisabon.

Sa Melikom smo razgovarali o tome kako je biti student na razmjeni, kakve čari nudi grad u kojem se nalazi, o izazovima sa kojima se suočila, te zašto je baš jedno takvo iskustvo potrebno studentima, ali ne želimo vam otkriti sve, zbog toga pogledajte intervju i usudite se na ovaj izazov!

Lisabon nudi ponešto za svakoga: prekrasne spomenike, tvrđave i zanimljive gradske ulice, raznoliku gastro ponudu, bogat noćni život i izuzetno toplu i prijateljsku atmosferu. Pa krenimo redom:

Četvrt Alfama:

Alfama je najstarija četvrt u Lisabonu. Labirint uskih uličica vodi vas od ušća rijeke Tejo do dvorca na brdu. U ovoj četvrti nalazi se mnogo važnih građevina kao što su lisabonska glavna Se katedrala, stari dvorac San Jorge na vrhu brda s kojeg puca predivan pogled na cijeli grad, Nacionalni Pantheon gdje su pokopana brojna velika imena Portugala, te na kraju crkva svetog Antonija.

 

 

 

 

 

 

 

 

Toranj Belem:

Gotični toranj Belem iz 16. stoljeća nalazi se uz rijeku Tejo i jedan je od najprepoznatljivijih simbola Lisabona, ujedno i pod zaštitom UNESCO-a. Toranj Belem služio je prvenstveno kao utvrda i zaštita grada, a jedno je vrijeme bio i zatvor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Trg Rossio:

Jedan od glavnih lisabonskih trgova još od Srednjeg vijeka popularno je mjesto i danas, idealno za sjesti na kavu i promatrati prolaznike. Na trgu se nalazi se stup s kipom kraja Pedra IV te lijepa fontana.

Lisabon nudi još mnogo toga, i čeka upravo tebe da otkriješ sve njegove čari.

 

(Visited 46 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments