Hoću na put: Moj život u Latviji i Španiji – Nihad Gledo

19 mar

Hoću na put je serijal koji za cilj ima predstaviti priče mladih ljudi širom svijeta i njihove uspjehe i savjete koje su odlučili podijeliti s vama.

U ovoj epizodi poslušajte priču Nihada Glede koji je dva puta išao na razmjenu studenata, prvo u Rigu (Latvija), a zatim u Jaen (Španija).

Riga je glavni grad Latvije. S oko 720.000 stanovnika također je i najveći grad te države. Nalazi se na ušću rijeke Zapadne Dvine u Baltičko more, u južnom dijelu Riškog zaljeva.

Riga je najveći grad u baltičkim državama i ima status glavnog kulturnog, obrazovnog, političkog, financijskog, komercijalnog i industrijskog centar Baltika.

Stara Riga nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, jer ima najveći broj građevina u stilu secesije (jugendstila) u Europi.

Najveći broj znamenitosti grada je u starom dijelu koji se naziva Vecriga (“Stara Riga”), koji je pod međunarodnom zaštitom. Najveće izletište stanovnika Rige je Jurmala, obalni gradić s velikom plažom, koji se nalazi na 40 minuta vožnje od Rige. Atrakcija Jurmale su drvene kuće građene u stilu secesije.

Jaen leži na sjevernim obroncima planine Jabalecuz, udaljen stotinjak km sjeverno od Granade.

Najveće znamenitosti su Zamak Santa Catalina, kog su dokumentirali još arapski kroničari u 12. vijeku, i katedrala čiju je gradnju započeo 1540. Andrés de Vandelvira, a dovršena je tokom 18. vijeka.

Ova regija je poznata je po uzgoju maslina, vinograda, šećerne trske, riže, pšenice, ali i turizmu u primorju Atlantskog oceana (Costa de la Luz) i Sredozemnog mora (Costa del Sol). U geografskom smislu, region je veoma raznolik – tu su zlatne plaže, sela na brijegovima, prelijepe obale i planinski vrhovi.

(Visited 15 times, 2 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments