HOĆU DA BUDEM FREELANCER: U freelancing biznisu još od 12. godine – Tarik Jašarević

6 avg

Kako se početi baviti web dizajnom? Kakva je veza između dizajna i freelancinga? Na kojim platformama ponuditi svoje usluge, kako se promovisati? Poslušajte priču  mladog Web kreatora, Tarika Jašarevića i saznajte odgovore na ova i mnoga druga pitanja. 

Tarik Jašarević je mladi Freelancer iz Lukavca čije je primarno zanimanje Web Developer, 3D Origami Creator i osnivač studija KasperziTarik je svoju karijeru započeo s 12, 13 godina tako što je nudio usluge digitalnog marketinga u smislu reklamiranja na Facebook-u za američko tržište. Prvi novac koji je zaradio mu je bio podsticaj da nastavi dalje i više.

I u srednjoj školi je nastavio da bude aktivan i poduzetan, pa se tako takmičio i na Munja Business Challenge-u, državnom takmičenju mladih u poduzetništvu. Kao predstavnik BiH na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana bio je u pobjedničkom timu koji je uzeo upravo njegovu inovativnu ideju za svoj pobjednički projek u Beogradu, 2017. godine: „Kad pričamo o balkanskom takmičenju i o ideji električnog bicikla bilo je kao ostvarenje dječijeg sna. Tema unaprijeđenja bicikla kreirajući električno biciklo bila je kao sklapanje lego kockica. Tako da na takmičenje gledam kao na neku igru. A prije svega moram izdvojit da mi je taj cijeli segmet takmičenja pomogao da razvijem timski rad, liderstvo te komunikaciju. Mogu reći odlična odskočna daska za sve ostale moje projekte u životu.“

Ubrzo je postao prepoznatljiv i kao momak sa vrlo neobičnim hobijem. Naime, Tarik se bavio izradom origami figurica, a svoju ljubav prema origamiju, tradicionalnoj japanskoj vještini kreiranja modela od papira, pokazao još u osnovnoj školi. Danas izrađuje origami figure 3D tehnikom.

Tarik je nudio svoje usluge na sitnim platformama, a odnedavno je i na Upwork-u, gdje pronalazi tzv. side jobs. Upwork je vodeća svjetska platforma za rad preko interneta, koji broji više miliona freelancera. Nudeći razne usluge digitalnog marketinga, Tarik je upoznao veliki broj klijenata, a s jednim od njih je dobio odličnu priliku da osnuju firmu u Californiji. I drugi mladi ljudi s ovih prostora rade za istu kompaniju i ono što Tarik navodi, a što je ujedno i najvažnije, jest da dobro funkcionišu svi zajedno, a jedina mana rada je vremenska zona, ali sve se može kad se dovoljno želi.

Za kraj, Tarik savjetuje sve mlade ljude koji žele da se bave freelancingom, da najprije odrede svoju fokusnu tačku, a kao najlakši način za početak freelance rada navodi Facebook online shopove: “Radite nešto digitalno, jer digitalne solucije nikada neće nestati. Jednostavno, odlučite se za svoju fokusnu tačku, da li to bio digitalni marketing, web dizajn ili nešto drugo. Širite se na društveni medijima – Instagram, Facebook…Krenite na neke platforme, jer kreiranje naloga je besplatno i ne bojte se eksponirati! Ništa ne gubite, samo je bitno vrijeme i da li to želite.”

Više o Tariku možete saznati i na njegovom Facebook i Instagram profilu. Nadamo se da će Tarikova priča biti motivacija i vama da se počnete baviti onim što volite!

Na www.freelancing.ba možete pogledati koje su to najtraženije freelance profesije, ali i pronaći mnoštvo drugih korisnih sadržaja i informacija. Također, na Udemy  i Coursera pronađite različite kurseve za Web development i Web design koji će vam pomoći da unaprijedite svoje znanje i vještine. Sretno!

Ovaj članak dio je serijala promocije Freelancinga kojeg kreira Hocu.ba u saradnji sa projektom MarketMakers i podršku Švicarske Ambasade u BiH. Serijal pratite i na našem Facebooku i Instagramu, a uskoro slijedi i nagradna igra za sve posjetitelje.

(Visited 2.396 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments