HOĆU DA BUDEM FREELANCER: Od želje za uspjehom do američkog tržišta! Adnan Puzić

3 sep

Želite se baviti grafičkim dizajnom, a ne znate odakle početi? Šta sve grafički dizajner treba znati? Koje aplikacije savladati, a zatim ponuditi svoje usluge na američko tržište? Poslušajte Adnanovu priču i saznajte kako mu je odluka da postane freelancer pomogla da se danas uspješno bavi poslom koji voli.

Adnan Puzić je web, grafički i UI/UX dizajner koji iza sebe ima 8 godina profesionalnog iskustva. Počeo je tako što je radio za male startup-ove, a zatim i za velike korporacije. U posljednjih nekoliko godina uglavnom radi za američko tržište gdje radi na izradi web i mobilnih aplikacija, kao i na dizajnu web stranica.

Adnan se dizajnom bavi još od srednje škole kada počinje eksperimentisati za dizajnom u Photoshopu te osnovama u HTML i CSS-u, pa su to bili i prvi koraci koje je savladao, a njegova karijera od tada ide uzlaznom putanjom.  Prvi veliki uspjeh ostvaruje izradom web stranice za nogometni klub Željezničar, što mu je bio vjetar u leđa da još više uči i istražuje. Ubrzo se zaposlio u dvije kompanije gdje je naučio nove stvari i sve to iskoristio da se počne baviti freelancingom, jer je uvidio sve beneficije te vrste rada, od upravljanja vremenom do finansijskog aspekta.

Što se tiče alata koje je Adnan savladao i koji mu pomažu da obavlja svoje svakodnevne poslove to su Photoshop, Sketch i Figma. Sketch je alat koji je namijenjen UIX dizajnerima i nudi opcije koje su jednom UI/UX dizajneru potrebne. Zadnje 3 godine veoma popularan alat je i Figma, koju Adnan preporučuje svima da istraže, “jer je fenomenalan alat i besplatan za neke osnovne potrebe.”

Svoju karijeru na američkom tržištu započinje još u prvoj kompaniji gdje je radio nudeći usluge izrade logotipa i web stranica malim poduzetnicima i fotografima. U drugoj kompaniji je stekao još više iskustva radeći za veće korporacije, te je shvatio da se u nastavku svoje karijere želi bazirati na američko tržište, jer mu se svidjela njihova fleksibilnost, podržavanje novih ideja i alata.

Kao najvažniju stvar koja vam je potrebna za rad na američkom tržištu pored vještina u dizajnu Adnan navodi dobru komunikaciju i aktivno korištenje engleskog jezika, što vas stavlja iznad svih ostalih kandidata. Klijentu je važno da jedan UI/UX dizajner zna istražiti problem, istražiti tržište, odrediti osobe kojim želi targetirati produkt, da zna koje informacije će plasirati i tek na kraju dolazi ambalaža.” Klijentu je puno važniji proces rješavanja problema, a ne sama ambalaža, stoga su to stavke za portfolio  koje dizajneri ponekad ne navedu, a od krucijalne su važnosti.

Za kraj Adnan poručuje svim mladima da je za jednog freelancera najvažnije da stalno uči, istražuje, i bude odgovoran prema sebi, klijentima i državi, jer freelancing ima i svoje prednosti i mane, ali ako možete ispuniti ove uvjete onda je freelancing za vas!

Na www.freelancing.ba možete pogledati koje su to najtraženije freelance profesije, ali i pronaći mnoštvo drugih korisnih sadržaja i informacija. Na Courseri pronađite kurs za Figmu i naučite osnove ovog dizajn alata, a na ovom linku izaberite jedan od nekoliko besplatnih kurseva grafičkog dizajna.

Ovaj članak dio je serijala promocije Freelancinga kojeg kreira Hocu.ba u saradnji sa projektom MarketMakers i podršku Švicarske Ambasade u BiH. Serijal pratite i na našem Facebooku i Instagramu, a uskoro slijedi i nagradna igra za sve posjetitelje.

 

 

(Visited 1.844 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments