HOĆU DA BUDEM FREELANCER – Kako svoj hobi pretvoriti u profesionalno zanimanje? – Radoš Jovanović

10 sep

Maštaš o tome da postaneš profesionalni fotograf? Obožavaš fotografirati, ali ne znaš kako svoj hobi pretvoriti u profitabilno zanimanje? Saznaj kako izgleda život iz perspektive fotografa Radoša Jovanovića.

Radoš Jovanović je rođen i odrastao u Sarajevu, generacija prvih ratnih prvačića. Studirao je na Filozofskom fakultetu, uspješno radi u totalno drugoj struci, ali to sve balansira kroz objektiv svog najdražeg fotoaparata. Prva interesovanja (a kažu i talenat) za fotografiju pokazao je osnovnoj školi slikajući malim crvenim „idiotom“ njemu zanimljive detalje, pa se sjeća da su mu vršnjaci govorili kako bespotrebno troši film, ali to ga nije obeshrabrilo, baš naprotiv!

Za inspiraciju kaže da je ne nalazi, nego ona pronađe njega, a zapravo ista dolazi stalnim zanimanjem za foto/video svijet, gledanjem, čitanjem raznog sadržaja, kroz rad drugih umjetnika, nekad i kroz muziku, kroz otkrivanje nekih novih tehnika rada, što otvara vrata novim mogućnostima – 0/24 je posvećen tome i ideje jednostavno same dolaze. Svoj rad i znanje voli dijeliti sa drugima i raduje se svakoj novoj prilici da njegov trenutak bude inspiracija za nečiji drugi.

Na Radoševoj web-stranici Trenutak.ba možete pronaći i njegove video sadržaje, među kojima se između ostalog nalaze i neki koje je snimao za poznate bh. brendove. Autor je bloga “Velika s mlijekom” na kojem obrađuje širok spektar tema. Čitajući njegov blog nemoguće je ne primijetiti njegovu svestranost.

Više Radoševih fotografija možete potražiti na njegovom Facebook ili Instagram profilu. Radošev savjet za mlade je da se bavite fotografijom, ali da vaš fokus ne bude samo na tome, već da se bavite i ostalim aspektima koji idu uz fotografiju.

Na www.freelancing.ba možete pogledati koje su to najtraženije freelance profesije, ali i pronaći mnoštvo drugih korisnih sadržaja i informacija. Na Courseri pronađite različite kurseve fotografije koji će vam pomoći da se usavršite na tom polju.

Ovaj članak dio je serijala promocije Freelancinga kojeg kreira Hocu.ba u saradnji sa projektom MarketMakers i podršku Švicarske Ambasade u BiH. Serijal pratite i na našem Facebooku i Instagramu, a uskoro slijedi i nagradna igra za sve posjetitelje.

(Visited 272 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments