HOĆU DA BUDEM FREELANCER: Kako spojiti profesiju s hobijem i biti uspješan? Matea Jovanović-Nešić

24 sep

Jeste li razmišljali da osim standardnog posla započnete i svoju freelance karijeru? Je li moguće spojiti profesiju s hobijem? Kako upravljati vremenom i biti uspješan u različitim poljima? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja saznali smo od Matee Jovanović-Nešić, profesorice engleskog jezika i beauty blogerice.

Matea Jovanović-Nešić je studirala Engleski jezik i povijest umjetnosti. Svoju karijeru je zamišljala da će započeti u nekom muzeju i da će se baviti umjetnošću, ali je postala profesorica engleskog jezika u školi stranih jezika, a svoju kreativnost i umjetnost pokazuje kroz šminkanje, kako sebe, tako i drugih. Njeni interesi su već dugi niz godina usmjereni na beauty svijet, tačnije dekorativnu i preparativnu kozmetiku, o čemu svakodnevno piše na svom blogu Teky Frost.

https://www.instagram.com/lightwithoutheat/

Sada Matea dijeli svoju strast i prema podučavanju i make up umjetnosti i uspješno se bavi i jednim i drugim, jer radeći ono što volimo uvijek možemo pronaći dovoljno vremena. Kao najvažniji savjet onima koji žele da se počnu baviti pisanjem bloga Matea poručuje da moraju biti iskreni i prenijeti svoju strast prema onome što vole i na druge: „Samo tako će vam ljudi vjerovati“.

https://www.instagram.com/tekyfrost/

Pored toga veoma je važno imati i dobru opremu, te barem osnovno znanje u obradi fotografija, montiranju videa i slično. Ono što je svakako pozitivna strana jest da živimo u vremenu kada sve to možemo naučiti potpuno besplatno uz malo volje i strpljenja, a tu su i pametni telefoni koji mogu zamijeniti potrebnu opremu. Matei je olakšica što se i njen muž Radoš također bavi freelancingom, te se svakodnevno dopunjavaju i jedno drugom su inspiracija i vjetar u leđa. Radoševe savjete za uspješno bavljenje freelancingom možete pročitati ovdje.

https://www.instagram.com/lightwithoutheat/

Osim što piše blog, Matea ima i svoj YouTube kanal i svakodnevno koristi Instagram kao najpopularniju društvenu mrežu za promociju svog rada. Iako sebe smatra introvertnom osobom, Matea je uspjela izaći iz svoje zone komfora, što joj je omogućilo da radi ono što voli i bude uspješna na tim poljima. Za kraj Matea poručuje svima da rade ono što vole, ali da uvijek budu samo svoji i furaju svoj fazon.

https://www.instagram.com/tekyfrost/

Na www.freelancing.ba možete pogledati koje su to najtraženije freelance profesije, ali i pronaći mnoštvo drugih korisnih sadržaja i informacija. Ovdje pronađite besplatne programe za obradu fotografija,  a na ovom linku izaberite jedan od nekoliko besplatnih kurseva grafičkog dizajna.

Ovaj članak dio je serijala promocije Freelancinga kojeg kreira Hocu.ba u saradnji sa projektom MarketMakers i podršku Švicarske Ambasade u BiH. Serijal pratite i na našem Facebooku i Instagramu, a uskoro slijedi i nagradna igra za sve posjetitelje.

 

 

 

(Visited 335 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments