Historijski uspjeh mladih Zeničana: Studenti Pravnog fakulteta treći u svijetu

24 apr

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici postigli su historijski uspjeh na 26. Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot takmičenju (Međunarodno takmičenje iz trgovačke arbitraže) koje se održava u Beču, piše Zenicablog.

Oni su: Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija i treneri Zlatan Meškić, Ivana Grubešić i Arnela Maglić.

Naime, mladi Zeničani su na svom putu u polufinale bili bolji od Univerziteta u Helsinkiju, Univerziteta u Mainzu, Univerziteta u Hong Kongu i Univerziteta New South Wales.

“Naš tim se vrijedno pripremao proteklih mjeseci kako na pre-moot takmičenjima tako i samostalno radeći cjelodnevno i vikendima, te je rezultat toga i ostvareni historijski plasman jednog univerziteta iz Bosne Hercegovine. Tim Pravnog fakulteta je u konačnici zauzeo treće mjesto zajedno sa Univerziitetom Lomonosov iz Moskve. U polufinalu su se takmičili sa Univerzitetom iz Otave koji je ovog puta, prema mišljenju arbitara, bio bolji”, rekli su za Zenicablog.

Cilj ovog takmičenja je podsticanje proučavanja međunarodnog trgovačkog prava i arbitraže za rješavanje međunarodnih sporova kroz njegovu primjenu na konkretan problem.

Ove godine je na takmičenju učestvovalo 378 timova pravnih fakulteta iz cijelog sviijeta, a Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Tuzli.

(Visited 173 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments