U ovom stambenom kompleksu u Kini živi 20 hiljada ljudi

17 feb

U stambenom kompleksu Regent International, ogromnoj zgradi u Qianjiang Century Cityju u poslovnoj četvrti Hangzhoua u Kini, trenutno živi čak 20 hiljada ljudi, koji nikad ne moraju izaći iz njega.

Unutar zgrade mogu pronaći sve potrepštine koje im zatrebaju, pa stanari ovog kompleksa zapravo nemaju potrebe izlaziti izvan njega ako ne žele.

Zgrada, koja je prvobitno dizajnirana kao luksuzan hotel, sa više od 260.000 kvadratnih metara prostora, visoka je 206 metara te se sastoji od 39 spratova, što je čini jednom od najvećih zgrada u Kini, pa ne čudi što je postala viralna na TikToku.

This Chinese “Dystopian” Apartment Building Houses 20K Residents And They Never Need To Leave

Kompleks može primiti do 30.000 stanara, no u njemu trenutno živi njih 20.000. Ovaj grad u malom uključuje brojne sadržaje, poput restorana, brijačnica, salona za manikuru, supermarketa, bazena i kafića.

Zgradu je projektirala Alicia Loo, koja je inače projektirala i Singapore Sands Hotel sa sedam zvjezdica. Regent International trebao je biti hotel sa šest zvjezdica, no pretvoren je u kompleks otmjenih stanova koji su popularni među studentima, diplomantima i mladim stručnjacima.

Inače, najam manjih stanova bez prozora obično košta oko 195 eura mjesečno, dok veći stanovi s balkonima koštaju oko 520 eura mjesečno.

faktor.ba

(Visited 30 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments