Furaj svoj film – Hasan Zimić

6 maj

Čast i zadovojlstvo mi je preneti priču našeg mladog producenta svog filma našeg sagovornik i borac je Hasan Zimić. 

*Borba za sticanje znanja!

Pohađao je školu “ Centar za slijepu, slabovidnu dijecu i omladinu” Nadžarići gde je i stekao obrazovanje. Potom 2001.godine odlazi u Italiju u Rim na liječenje, gde je operisao tetive ispod koljena i tamo ostaje dve godine. Bilo je to uspješno lečenje. Po povratku iz Rima izgubio je dve godine školovanja i napornim radom je ispolagao predmete iz zaostalih razreda i nasatavio dalje školovanje.

U školi je stekao mnogo drugova i drugarica.

Hasan: Kada sam završio osnovnu, krenuo sam u srednju, gdje sam upisao smijer: „Telefonista“, međutim nakon završetka trećeg razreda tog smijera, polagao razliku predmeta za četvrti stepen, jer da mi bude lakše za posao. Dok sam se školovao, išao sam na praksu u Starački Dom u Nedžariće, nakon te prakse, išao sam u BH Telekom, gdje sam radio na informacijama, tu sam obavljao praksu 3 godine, svake godine po mjesec dana.

Poslije školovanja, počeo sam ići u različita udruženja, gdje sam stekao mnogo prijatelja. Prije 2 godine sam radio u svojoj školi, gdje sam se obrazovao.

Radio sam 2 mjeseca na recepciji i bilo mi je veliko zadovoljstvo, što sam tu radio.

 

*Na pitanje međuvršanjačkog nasilja Hasan je u svom tekstu naveo “Trebamo li početi djelovati na razini uzroka ili samo ”liječiti” posljedice? “

Međuvršnjačko nasilje nerijetko je središte rasprava među odraslima i djecom, te unatoč tome i dalje neriješen problem i pojava koja se svako toliko manifestira u gotovo svim odgojno-obrazovnim ustanovama i među djecom različite dobi. Za početak, nasilje među vršnjacima (eng. bullying) službeno se može determinirati ukoliko je dijete zlostavljano ili viktimizirano te ponavljano i trajno izloženo negativnim postupcima od strane jednog ili više učenika (Olweus, 1998). Šire gledano, nasilje podrazumijeva svjesnu namjeru djelovanja prema drugima s ciljem stjecanja ili potvrđivanja vlastite moći, upravo instrumentom nanošenja psihičke, odnosno fizičke boli. Najčešća podjela nasilja među djecom jesu fizičko, verbalno, emocionalno, seksualno, kulturalno i ekonomsko nasilje.

*Kako Hasan opisuje nasilje

Svjesni smo da je fizičko nasilje kao takvo najzapaženiji i najkontroverzniji oblik, te podrazumijeva guranje, udaranje, čupanje, štipanje, gađanje i slično, no verbalno nasilje najčešće prati fizičko i ponekad izaziva jednake, ili čak i gore posljedice za osobu nad kojom se vrši. Ono, podjednako dominantno, podrazumijeva izrugivanje, vrijeđanje, omalovažavanje, širenje glasina, zadirkivanje, ismijavanje i mnoge srodne radnje. Emocionalno nasilništvo, također često manifestirano u kombinaciji s prva dva oblika, odnosi se na namjerno isključivanje žrtve iz grupnih i društvenih aktivnosti razreda ili zajednice te ignoriranje i “nedoživljavanje“. Seksualno nasilje podrazumijeva neželjeni fizički kontakt i vulgarne i uvredljive opaske, dok kulturalno nasilje uključuje uvrede na nacionalnoj, religijskoj ili rasnoj razini.

 

*Hasan je i sam bio izložen nekim oblicima nasilja i evo šta on kaže na to:

Dok sam išao u školu, imao sam različitih drugara i drugarica koji su mi pomagali, a samo jedna drugarica Asija Hajrović mi nikad, ma baš nikad nije htjela pomoći, sve me je izbjegavala. To joj je kućni odgoj.

Kao jedan od oblika emotivnog nasilja naovodi: ljubomora, odjevanje, vjera,fizičko zdravlje, uspjeh u školama, pohvale od strane nastavnika, kao i sam naš stav prema osobi koja se prema nama ponaša bahato i bezobrazno.

 *Hasan je član udruženja i u istim učestvuje

Član je udruženja “Radost života” i učestvovoa je na svim mogućim edukativnim programima istog udruženja kao što su Muzika u sretniji  život  Radost umjetnosti  Crveni dijamant.

 

*Hasan o Udruženju “Radost života”

Pored iskustva sa pojedinim udrženjima kako pozitivnih tako i negativinih Hasan ističe da je Udruženje “Radost života” posebno i izdvaja se od drugih. Dolaskom u Udruženje osetio se prihvaćenim i kaže da oni čine jednu malu porodicu. To je mala porodica koja sve poteškoće zajedno prolazi i zajedno slavi uspeh i napredak svakog člana. Posebne pohvale je uputio predsednici udruženja Haseni Brko. Koja poseduje pozitivnu energiju , smelost I iodvažnost da se izbori sa svim preprekama. Hvala  ti na svemu.

Doprinijeti tome, da više nijedna OSI a pogotovo  neki novi klinci  ne prodju trnje predrasuda  i ranog odrastanja zbog istih kao što sam ja. Da imaju pravo da budu samo djeca, da ljudi generalno  sa invaliditetom žive život dostojan  čovjeka. Makar stigli do tog cilja i za dvadeset  godina, drago mi je da sam baš s vama na tom putu.

Autorica članka: Emina Kozica

(Visited 133 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments