Folklorni festival u Naziliju

23 jun

 

Folklorni festivali predstavljaju tradiciju i kulturu kroz narodnu umjetnost, narodni ples i narodnu muziku. Folklorni festivali su uobičajena multi-žanrovska dešavanja koja uključuju najbolje od tradicionalnog i kulturnog nasljeđa jednog naroda, grada ili etničke grupe. Neki ljudi tvrde da je prvi festival folklora organizovan 1928. godine u Sjevernoj Karolini, poznat pod nazivom Mountain Dance i Folk Festival Asheville. Folklorni festivali se najčešće mogu organizovati oko narodne umjetnosti i narodne muzike, ali mogu uključivati i narodni ples ili tradicionalnu kuhinju. Učesnici folklornih festivala mogu da predstavljaju određeni region, kulturu ili zemlju.

Jedan od takvih festivala je održan u Turskoj, u gradu Nazili u periodu od 31.8 do 8.9. 2021. godine. Učešće su zauzela Kulturno Umjetnička Društva iz mnogih zemalja svijeta, a Bosnu i Hercegovinu su predstavljali KUD “Podveležje” Podvelež i FA “Neretva” Jablanica.

Azra Isić, članica KUD “Podveležje” Podvelež je izrazila želju da sa nama podijeli utiske sa tog folklornog festivala. Azra: “Članica sam ovog društva već skoro 9 godina i ovo je bio moj prvi folklorni festival na kojem sam učestvovala. Prije svega ovo je bila jedna divna prilika za upoznavanje drugih kultura i nacija, upoznavanje tradicije drugih naroda, a također i sklapanje novih poznanstava i možda prijateljstava i ljubavi za cijeli život. Svaka država ima svoju tradicionalnu muziku i svoju narodnu nošnju, a ja sam od malena imala želju da to vidim. Iako smo učestvovali kao grupica od nas 12, svi smo se učili snalaziti samostalno u određenim situacijama. Bili smo smješteni u studentskom domu, nas 8 u jednoj sobi, a svi sretni i sa osmijehom na licu. Nemaš ništa, a opet kao da sve imaš. I tada shvatiš da odrastaš i da zapravo spoznaješ poentu života. A poenta je da si sretan i da tu sreću grade sitnice. Organizatori festivala su danima i noćima radili na realizaciji i uspjeli su. Otišla sam sa tremom, a vratila sam se puna ljubavi i divnih uspomena. Sa velikom željom iščekujem sljedeći festival koji će, nadam se biti još bolji.”

Baš kako je i Azra rekla, ovakvi festivali su divne prilike za upoznavanje tradicije i kulture drugih naroda i prilika za stvaranje uspomena.

Autor članka: Lamija Turajlić

 

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments