Filmovi koji će vam pomoći da bolje razumijete problem rasizma

7 jul

U Americi, i sada već širom sveta, u toku su protesti zbog Džordža Flojda koji je nepravedno ubijen od strane policije. Brutalno ubistvo posledica je rasizma, jer je Džordž bio crne puti. Ovo je, nažalost, još jedna u nizu tragedija koje već duže vreme pogađaju SAD. Kako biste bolje razumeli diskriminaciju i rasizam, pogledajte igrane filmove čiji opisi slede u nastavku. Ali nemojte ih gledati sami, već podelite iskustvo sa svojom porodicom, prijateljima, i poznanicima. I nikad ne zaboravite – #BlackLivesMatter!

To Kill a Mockingbird

Roman na kom je scenario zasnovan dobio je Pulicerovu nagradu, a film je osvojio tri Oskara. Kultna priča prati advokata Atikusa Finča, koji brani osuđenika Toma Robinsona. Situaciju prati ćerkica advokata koja tako uči o nepravednom svetu u kom odrasta.

The Color Purple

Film je zasnovan na istoimenom romanu koji je dobio Pulicerovu nagradu. Radnja prati život Afroamerikanke Sili koja trpi konstantno nasilje. U svemu tome ona teži ka snu da se jednog dana sastane sa svojom sestrom u Africi.

Just Mercy

Istinita priča prati advokata Brajana Stivensona. Nakon studija na Harvardu, on odlučuje da brani ljude koji su krivo osuđeni. Njegov najpoznatiji slučaj biće vezan za Voltera Mekmiliana, jer će raskrinkati rasizam koji je duboko umrežen u pravosudni sistem.

Selma

Pošto Afroamerikanci nisu imali pravo glasanja, Martin Luter King je organizovao protest od grada Selma do grada Montgomeri, kako bi predsednik Lindon Džonson konačno potpisao akt za pravo na glasanje.

Harriet

Biografska priča prikazuje život hrabre i odvažne Harijet Tabman. Od bekstva iz ropstva, preko akcije u kojoj je oslobodila na stotine ljudi, Harijet je pokazala šta znači biti pravi heroj.

12 Years a Slave

Solomon Nortup bio je slobodan čovek koji je kidnapovan i prodat u roblje. Tu, kao što naslov sugeriše, provodi 12 godina, i svedoči strašnim rasističkim scenama. Ova teška istinita priča potrešće vas do srži.

Hidden Figures

Neverovatna istinita priča govori o tri Afroamerikanke koje su radile za NASU. Zahvaljujući njihovom znanju i obrazovanju, ostvarena je važna misija slanja astronauta Džona Glena u orbitu.

Green Book

Još jedna istinita priča vodi na put gde italijanski telohranitelj pazi na Afroameričkog pijanistu. Naslov filma zasnovan je na vodičima namenjenim crncima, koji su u to vreme mogli da odsedaju samo na određenim mestima.

BlacKkKlansman

Reditelj Spajk Li se u svojim filmovima bavi temom rasizma, a dobar primer za to je ostvarenje Malcolm X. I u ovom slučaju izdvaja se neobična istinita priča u kojoj se policajac crne puti, uz pomoć kolege Jevrejina, infiltrira u Kju Kluks Klan. Iako je film na momente duhovit, poslednji kadrovi potpuno će vas zabezeknuti.

Moonlight

Gledalac prati tri faze života mladog crnca, prikazane preko upečatljive poetike. Ovaj film takođe je važan i za LGBTQ+ zajednicu. Osvojio je Oskara za najbolji film, a vredi pogledati još jedan naslov istog reditelja –  If Beale Street Could Talk.

Get Out

Putem horror žanra, reditelj Džordan Pil uspeo je da na metaforičan način prikaže prikriveni rasizam. Originalan pristup tretira ovu delikatnu tematiku na do sada neviđen način.

/citymagazine.rs/

(Visited 157 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments