Facebook Messenger dobio end-to-end enkripciju za audio i videopozive

18 aug

Social networks misinformation File photo dated 03/0/18 of the icons of social media apps, including Facebook, Instagram, YouTube and WhatsApp, displayed on a mobile phone screen. Social media giants have been accused of failing to act on anti-vaccine misinformation related to the coronavirus, even when it is reported to them. Yui Mok Photo: PA Images/PIXSELL

 

Facebook je saopćio da su glasovni i videopozivi koji se obavljaju putem Messengera sada zaštićeni end-to end enkripcijom (E2EE), a uskoro bi se isto trebalo dogoditi s direktnim porukama na Instagramu.

“Uvodimo opciju enkriptovanja glasovnih i videopoziva na Messengeru, kao i unaprijeđene kontrole nad nestajućim porukama. Ljudi očekuju da njihove aplikacije za dopisivanje budu sigurne i privatne, a zahvaljujući ovim novim mogućnostima, dat ćemo im više kontrole nad izborom koliko žele da njihovi pozivi i chatovi budu privatni. Od 2016. godine nudimo opciju zaštite one-on-one tekstualnih chatova sa end-to-end enkripcijom. Prošle godine smo ustanovili da je došlo do povećanja korištenja audio i video poziva te da se dnevno putem Messengera obavi više od 150 miliona poziva. Sada možete zaštititi pozive istom tehnologijom kao i chatove, naravno, ako tako odlučite”, napisala je u blogu Ruth Krichell, direktorica produkt menadžmenta za Messenger.

Ovo su dobre vijesti, ali postoje i nedostaci jer se putem Facebooka šalje 90 posto netakonitog materijala i materijala koji se odnosi na zlostavljanje djece. Činjenjem platforme privatnijom bi moglo postati teže otkriti takve aktivnosti.

Prema novoj politici, Apple skenira svaki iPhone tražeći sadržaj povezan sa zlostavljanjem djece. Ovaj potez su pozdravile grupe za zaštitu djece, ali postoji i zabrinutost zbog povjeravanja privatnih inormacija sistemima koji nisu podložni javnoj saglasnosti, a koji porencijalno mogu dovesti do nove sfere legitimnog nadzora običnih građana.

Facebook počinje testirati i end-to-end enkripciju za grupne chatove u Messengeru, kao i za direktne poruke na Instagramu.

Na Messenger dolazi i veća kontrola za nestajuće poruke pa će korisnici moći birati između perioda od 5 sekundi i 24 sata.

 

/klix.ba/

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments