Evo kako pružiti prvu pomoć u različitim situacijama koje vas mogu zadesiti

15 dec

Poznavanje osnova prve pomoći može doslovno spasiti vaš ili tuđi život.

Kad se nađete usred izvanredne situacije, najbolje je znati procijeniti što možete učiniti i znati razliku između onoga što pomaže i onoga što odmaže.

Ovo je par savjeta za prvu pomoć koji bi vam jednog dana mogli spasiti život, prenosi portal BrightSide.

1. Rane

Mjesto gdje se nalazi rana treba osloboditi odjeće, a zatim pokušati zaustaviti krvarenje. To se može učiniti pritiskom na ranu ili promjenom položaja dijela ekstremiteta, koji se digne iznad linije srca, čime se nakratko mogu zaustaviti manja krvarenja.

2. Opekline prvog stupnja

Opekline prvog stupnja, poznate i kao površinske opekline, utječu samo na gornji sloj kože. Iako mogu biti bolne, nisu ozbiljne. Da biste ih liječili, isperite ranu mlakom vodom. Iako se ledena voda može činiti očiglednijom, ona zapravo može uzrokovati veća oštećenja tkiva. Nakon čišćenja opekline, nanesite hladan oblog.

3. Srčani udar

Tijelo će vam mjesec dana prije nego dobijete srčani udar poslati jasne znakove. Ako osjetite da biste mogli dobiti srčani udar, žvakanje aspirina će pomoći, jer će inhibirati krvne pločice koje uzrokuju zgrušavanje krvi, a to je ono što blokira vaše arterije.

Prilikom uzimanja aspirina važno je da to budu manje doze, a žvakanje pomaže da brže djeluje.

Također, u slučaju sumnje u srčani udar, kontaktirajte hitne medicinske službe što je prije moguće.

4. Prijelomi

Kad su u pitanju prijelomi, nemojte pokušavati ispraviti prijelom, već stabilizirajte ud. Važno je držati ga u istom položaju.

Iako bi prijelom mogao biti jednostavna dislokacija ili uganuće, uvijek biste trebali potražiti liječničku pomoć kako biste bili sigurni da ozljeda nije ozbiljnija.

5. Ozljede oka

Kad se ozlijedite, prvo što trebate učiniti je očistiti ranu. Međutim, kada ozlijedite oko, najvažnije ga je prekriti i potražiti pomoć. Pokušavajući sami očistiti oko, možete riskirati još težu ozljedu i uzrokovati trajnu štetu.

Jedina iznimka od ovog pravila je kada vam kemikalije upadnu u oko. U tom slučaju odmah ga trebate isprati vodom.

6. Ugrizi zmija

Često ćete na malim ekranima vidjeti kako je prilikom ugriza zmije prva metoda spašavanja isisavanje otrova. Međutim, otrov je već ušao u krvotok žrtve, tako da to zapravo neće pomoći.

Ako vas zmija ugrize, najvažnije je opustiti se. Morate usporiti otkucaje srca da biste usporili širenje otrova. Odmah se obratite medicinskim službama kako biste dobili protuotrov.

Nemojte trčati, već hodajte. Ako možete, na ranu nanesite kokosovo ulje jer to može pomoći u borbi protiv bakterija i parazita.

7. Ožiljci

Kad se ozlijedite, moguće je da brinete zbog nastanka ožiljka. Međutim, i u ovom slučaju možete nešto poduzeti.

Soda bikarbona ima dezinfekcijska svojstva koja pomažu u sprječavanju nastanka ožiljaka, čime se može ukloniti očvrsnuta krasta i to čak može spriječiti infekciju.

Prilikom liječenja ožiljaka sodom bikarbonom, važno je pustiti ranu da bude izložena zraku.

/index.hr/

(Visited 109 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments