Eurostat: Četvrtina velikih evropskih kompanija koristi robote

30 jan

Tokom 2018. godine, sedam posto kompanija u Evropskoj uniji, koja zapošljavaju najmanje deset osoba, koristilo je industrijske ili uslužne robote, pokazao je najnoviji izvješćtaj evropskog statističkog ureda.

Eurostatov izvještaj pokazao je da je četvrtina velikih preduzeća, koja zapošljavaju 250 ili više osoba, koristila robote u svom poslovanju. To je činilo i 12 posto srednje velikih poduzeća koja zapošljavaju od 50 do 249 ljudi.

No, tek pet posto malih preduzeća, koja zapošljavaju od deset do 49 zaposlenika, koristilo je robotiku u svom poslovanju.

Najveći udio preduzeća u u njihovom ukupnom broju koja koriste industrijske ili uslužne robote bio je u Španiji, 11 posto. Slijede Danska i Finska, s udjelom od deset posto, te Italija, 9 posto.

Najmanji udjel od jedan posto, bilježi Kipar, dok su s tri posto nešto bolje Estonija, Grčka, Litva, Mađarska i Rumunija.

Izvještaj je pokazao i da industrijske robote koristi pet posto preduzeća, a preostalih dva posto uslužne.

U proizvodnom sektoru, 16 posto preduzeća koristilo je industrijske robote, dok je s druge strane, tek četiri posto preduzeća u sektoru proizvodnje i trgovini na malo, koristilo uslužne robote.

Od preduzeća koja su koristila uslužne robote, njih 44 posto koristilo ih je za sisteme upravljanja skladištima, 22 posto za prevoz ljudi ili robe, 21 posto preduzeća za poslove čišćenja i zbrinjavanje otpada te montažne radove.

 

Ba.n1info.com

 

(Visited 41 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments