Energija za dan skuplja se ujutro

11 okt

Mnogi od nas su zaboravili dobru staru narodnu izreku – “Po jutru se dan poznaje” pa im energija kojom započinju dan utječe na čitav niz aktivnosti koje su pred njima.

Stoga, ujutro nakon higijene dan započinju s vijestima. Međutim, istraživanje koje su proveli Michelle Gielan i Shawn Achor pokazuje da novosti koje primamo rano ujutro mogu imati utjecaja na naš mentalni sklop tijekom cijeloga dana. Tijekom istraživanja, opisanog u knjizi Broadcasting Happiness, ispitanici su podijeljeni u dvije grupe. Svaka grupa ujutro je gledala trominutne vijesti: jedna grupa negativne, a druga grupa o ljudima koji su vlastitim trudom uspješno prebrodili životne izazove.

Rezultati istraživanja sugeriraju da informacije koje primamo rano ujutro mogu imati trajni učinak na naše zadovoljstvo i produktivnost tijekom čitavog dana. Stoga nam preporučaju da usmjerimo unos naših novosti, pogotovo rano ujutro, prema pozitivnim pričama o ljudskoj ustrajnosti. I kako sad da to objasnimo novinarima i zamolimo ih da prestanu objavljivati ružne vijesti i plašiti nas njima? Vjerujem da je najbolja opcija ipak da umjesto obaveznog uključivanja televizora, radija ili računala to jutarnje vrijeme posvetimo ljudima koje volimo i ispunimo dan pozitivnim vibracijama. Kako naše raspoloženje utječe i na druge očito je da pozitivnim stavom možemo utjecati kako će i članovi našeg tima početi dan. Krenite!

Energija i zdravlje iz hrane

Svi mi jako dobro brinemo o našim metalnim ljubimcima na četiri kotača i pazimo kakve je kvalitete energija koju im dajemo, a potrebna je za pokretanje tih strojeva. Osim što pazimo kakvo im gorivo stavljamo i redovito ih održavamo. No, i naše tijelo je jedan vrlo precizan stroj koji ima svoje potrebe za kvalitetnim gorivom. Baš kao kod vozila, ono što unesemo u njega utječe na kvalitetu njegovih performansi. U sklopu promjena koje poslodavci mogu uvesti na radnom mjestu kako bi pomogli zaposlenicima da poboljšaju svoje zdravlje, Globe and Mail dao je nekoliko mikro vještina koje možemo razviti da bismo naše tijelo opskrbljivali što boljim gorivom.

Prije svega, trebamo otkriti kakvu vrstu goriva i veličinu porcija naše tijelo treba. Trebamo malo proučiti što svaka namirnica donosi i temeljem toga kreirati svoj dnevni plan obroka. Iako je dobro uživati u hrani, trebamo se naviknuti i pitati: na koji mi način ovaj odabir hrane pomaže? Ako nastojimo shvatiti vezu između hrane i dobrog osjećaja, možemo izbjeći loše odabire. I na kraju, bitno je shvatiti kako naš stroj sagorijeva ili pohranjuje masnoće. Biti svjestan koliko kalorija potrošimo tijekom dana i koliko ih unesemo. Dugoročan nesrazmjer između te dvije brojke rezultirat će lošijim zdravljem.

Energija dolazi iz ljubaznosti

Skorašnja istraživanja mozga otkrila su da naš prefrontalni korteks prepoznaje koja energija omogućuje da premostimo primitivne instinkte koji nam u današnjem svijetu mogu ponekad i štetiti. Omogućava nam da činimo odabire, stoga više nemamo izlike za loše ponašanje. Iako je sve do nedavno znanost tvrdila da se razvoj mozga zaustavlja nakon nekog određenog broja godina, iskustvo nam je govorilo da se neki ljudi zahvaljujući nekim događajima u životu mijenjaju. Na temelju toga, znanstvenici su pokušali otkriti kako je to moguće. Otkrili su da se ljudski mozak razvija i uči tijekom čitavog našeg života i da nikada nismo prestari za promjene. Neuroznanost nam tako pokazuje kako povećati našu učinkovitost lidera.

Prvo, kada vas nešto pogodi emotivno, duboko udahnite. Nekoliko puta. Naš prefrontalni korteks omogućava nam da premostimo naše reaktivne odgovore te odaberemo odgoditi trenutnu zadovoljštinu ispušnog ventila usmjerenog na štetu drugih. Preuzmite odgovornost za svoje odnose. Budite svjesni učinka vaših akcija na druge i kako vas oni doživljavaju. Prava energija povratnih informacija proizlazi iz razgovora. U njima, umjesto da dajete objašnjenja za vlastito ponašanje, samo slušate i pokušavate razumjeti. I konačno, birajte one riječi i djelovanja koji su na korist drugih. Ljubazno ophođenje s drugima zapravo djeluje i na naš mozak. Povećava razinu oksitocina koji utječe na naš dobar osjećaj i dalje razvija naš prefrontalni korteks.

Zašto se energija skuplja ujutro?

Postoji znanstveno objašnjenje zašto se energija skuplja ujutro. Naše tijelo ima unutarnji biološki sat koji regulira naš cirkadijalni ritam. Ovaj ritam upravlja našim snom, probavnim sustavom i hormonskim ciklusima, a također utječe na našu energiju tijekom dana. Naš cirkadijalni ritam čini nas prirodno budnima tijekom dana i umornima noću.

Ujutro, kada se probudimo, razina kortizola u našem tijelu prirodno raste. Kortizol je hormon stresa koji nas drži budnima i pomaže nam da se probudimo. Ujutro je razina kortizola najviša, što nam daje dodatnu energiju koju možemo iskoristiti tijekom dana. Osim toga, jutarnje sunčevo svjetlo može pomoći u reguliranju našeg cirkadijalnog ritma i poboljšanju našeg raspoloženja i energije.

Kako menadžeri mogu iskoristiti jutarnju energiju?

Kao menadžer, važno je iskoristiti ovu jutarnju energiju kako biste bili produktivniji i učinkovitiji tijekom dana. Evo nekoliko savjeta kako to možete učiniti:

  • Rano ustajanje

Jutarnja rutina može biti ključna za skupljanje energije. Probudite se rano i iskoristite jutarnju energiju kako biste započeli dan na pravi način. To može uključivati vježbu, meditaciju, doručak ili čitanje vijesti. Kada se probudite rano, imate više vremena za pripremu za dan i manje je vjerojatno da ćete kasniti na posao.

  • Planiranje zadatka za prvu polovicu dana

Kako bi iskoristili svoju jutarnju energiju, najbolje je planirati svoje zadatke tako da najteži ili najvažniji zadatak obavite u prvih nekoliko sati. To je vrijeme kada je vaša energija na vrhuncu, stoga će vam biti lakše i brže obaviti te zadatke. Ostavite manje zahtjevne zadatke poput odgovaranja na e-poštu ili administrativne poslove za kasnije, kada vaša energija opadne.

  • Pobrinite se da doručkujete

Doručak je najvažniji obrok dana i važno je da tijelo opskrbite potrebnom energijom kako bi moglo obavljati svoje funkcije. Uzimanje zdravog i uravnoteženog doručka ujutro pomoći će vam da održite razinu energije tijekom dana i smanjiti potrebu za grickanjem tijekom jutra.

  • Vježbanje

Vježbanje je sjajan način da se probudite i pokrenete svoje tijelo. Kada vježbate, oslobađate endorfine, koji poboljšavaju vaše raspoloženje i povećavaju razinu energije. Kada se vježba ujutro, poboljšava se vaš metabolizam i poboljšava se kvaliteta sna, što će vam omogućiti da se osjećate još energičnije tijekom dana.

  • Izbjegavajte odugovlačenje

Iako se možda osjećate umorno i želite ostati u krevetu još neko vrijeme, odugovlačenje prilikom ustajanja može imati negativan utjecaj na vašu energiju tijekom dana. Kada se budite i zatim ponovno uspavate, vaše tijelo započinje novi ciklus spavanja, a kada se ponovno probudite, vaša razina energije može biti niska. Stoga, radije ustanite iz kreveta na prvo zvono alarma.

Zašto je jutarnja energija važna za assessment centar?

S obzirom na temu jutarnje energije i produktivnosti, važno je spomenuti kako assessment centar može biti izvrsna prilika za menadžere da izmjere svoje sposobnosti i vještine u stresnom i zahtjevnom okruženju. Ovaj proces procjene uključuje simulaciju poslovnih situacija i zadataka koje menadžeri moraju riješiti, a često se odvija tijekom jutarnjih sati. Svakodnevna produktivnost menadžera može ovisiti o mnogim čimbenicima, a jedan od njih je jutarnja energija. No, kada je riječ o razvoju karijere menadžera, postoji još jedan čimbenik koji može igrati ključnu ulogu – assessment centar.

Assessment centar je jedan od najčešćih alata koji se koriste za procjenu i razvoj menadžerskih sposobnosti i vještina. To je proces koji uključuje simulacije poslovnih situacija i zadataka, testiranje sposobnosti i osobina ličnosti te dobivanje povratnih informacija od drugih sudionika i procjenjivača. No, da bi menadžeri uspješno prošli kroz ovaj proces, potrebno je da imaju dovoljno energije i fokusa. To je posebno važno kada se zna da assessment centar obično traje cijeli dan, a sastoji se od različitih testova i zadataka koji zahtijevaju visoku razinu angažiranosti.

Pravilna jutarnja rutina pruža energiju i fokus

Kako bi menadžeri bili spremni za izazove koje donosi assessment centar, važno je iskoristiti jutarnju energiju na pravi način. To uključuje potrebu da naučite optimizam, primjenjujete pravilnu prehranu, tjelovježbu i ostale navike koje mogu pomoći u održavanju visoke razine energije tijekom cijelog dana. Dobra jutarnja rutina također može pomoći menadžerima da se psihički pripreme za proces procjene. Ustanite ranije nego obično, meditirajte ili obavite neke druge mentalne vježbe koje vam pomažu da se opustite i pripremite se za izazove koji slijede. Sve to će pomoći menadžerima da budu u optimalnom stanju za suočavanje s različitim zadacima i situacijama koje ih čekaju na assessment centru.

Assessment centar također može biti prilika za menadžere da bolje upoznaju svoje snage i slabosti te da razviju svoje vještine. Kroz dobivanje povratnih informacija od procjenjivača i drugih sudionika, menadžeri mogu saznati više o tome kako ih drugi vide u poslovnom okruženju i gdje imaju prostora za poboljšanje. Uz to, assessment centar može pomoći menadžerima da se bolje upoznaju sa svojim timom. Kada se assessment centar provodi u skupini, menadžeri imaju priliku raditi s drugim članovima tima i razvijati svoje komunikacijske i timski radne vještine.

Kako bi menadžeri iskoristili sve prednosti assessment centra, važno je da budu spremni za izazove koji ih čekaju i da im jutarnja energija pomogne da se suoče s njima. U tom smislu, dobra jutarnja rutina koja uključuje tjelovježbu, meditaciju ili druge tehnike za opuštanje i mentalnu pripremu, može biti ključna za postizanje uspjeha na assessment centru.

Iskoristite svoju jutarnju energiju za uspješan assessment centar

Assessment centar također predstavlja priliku za menadžere da se pokažu u najboljem svjetlu i pokažu svoje vještine i sposobnosti. U sklopu assessment centra menadžeri će se susresti s različitim izazovima, a način na koji će ih riješiti bit će ključan za postizanje uspjeha.

Assessment centar može biti izazovan, ali učinkovit alat za razvoj menadžerskih vještina i sposobnosti. Dobra jutarnja rutina može pomoći menadžerima da se psihički i fizički pripreme za taj proces, te da iskoriste svoju jutarnju energiju na najbolji mogući način. Kroz assessment centar, menadžeri će imati priliku da se upoznaju sa svojim snagama i slabostima, te da identificiraju područja na kojima mogu napredovati. Također će imati priliku da se pokažu u najboljem svjetlu i razviju nove kontakte i suradničke odnose. Sve u svemu, assessment centar može biti vrijedno iskustvo za menadžere.

Energija za dan se skuplja ujutro i za menadžere je ključno da iskoriste tu jutarnju energiju kako bi bili produktivniji i učinkovitiji tijekom dana. Ustajanje rano, planiranje teških zadataka za prvu polovicu dana, doručak, vježbanje i izbjegavanje snooze gumba su samo neki od načina kako to možete učiniti. Ako uspijete iskoristiti jutarnju energiju na pravi način, možete ostvariti mnogo učinkovitiji i produktivniji dan.

 

-ramiro.hr

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments