Eko-škole: Mladi Eko Reporteri 2022 – Rezultati državnog natjecanja

20 maj

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 45 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom, ZEOS eko-sistemu – prvom operateru sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini, i drugim partnerima Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje.

Organizator takmičenja je Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ – nacionalni operater za program Mladi Eko Reporteri Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i info platforma Hoću.ba na kojoj će biti objavljeni radovi finalista.

Mladi Eko Reporteri takmičili su se u pet kategorija: Eko-reportaža, eko-foto priča, fotografija, foto kampanja i kratki video.  Pobjednici u ovih pet kategorija su:

Kategorija: Članak

SREDNJA ŠKOLA:

 1. Ajna Pašalić, JU Prva gimnazija, Zenica
 2. Iman Bečirčić, JU Prva gimnazija, Zenica

OSNOVNA ŠKOLA:

 1. Andrej Stanić, Branko Čopić, Prijedor
 2. Dunja Lucija Obradović, Branko Čopić, Prijedor

Kategorija: Fotografija

SREDNJA ŠKOLA:

 1. Adna Sarvan, JU Prva Gimnazija, Zenica

OSNOVNA ŠKOLA:

 1. Lazar Bojović, JU Osnovna škola  ”Sveti Sava”, Rogatica

 Kategorija: Foto priča

SREDNJA ŠKOLA

 1. Ajla Nezirović, JU Mješovita srednja ekonomsko – hemijska škola, Lukavac
 2. Umma Farah Drugović, JU Prva Gimnazija, Zenica

OSNOVNA ŠKOLA

 1. Ana Pavlović, JU Osnovna škola  ”Sveti Sava”, Rogatica 

Kategorija: Video

SREDNJA ŠKOLA

 1. Melisa Lulić, Sajra Rahimić ; JU Srednja Medicinska škola; Mostar

OSNOVNA ŠKOLA

 1. Vahida Tulumović, Belma Ferhatović, Lamija Suljić, Amila Tulumović, Dženan Goletić, Berina Ferhatović ; JU  Osnovna škola “Đurđevik” ; Živinice

 

Međunarodni licencirani program „Eko-škole“ najveći je globalni program za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine i osnaživanja mladih koji se danas provodi u 67 zemalja i preko 60.000 škola i drugih obrazovnih ustanova. Program Eko-škole i međunarodno takmičenje Mladi Eko Reporteri organizira Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ sa info platformom Hoću.ba.  

(Visited 553 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments