Edin Vučelj – Ovo je njegova, a koja je tvoja viz(ij)a budućnosti?

7 jun

U moru svakodnevnih negativnosti, donosim vam jednu pozitivnu priču. Složit ćete se sa mnom da nam ovoga fali, treba nam da se sa ovim budimo svakoga jutra. Ima ih, vjerujte, ali smo mi previše zauzeti drugom stranom. Ove priče su rijetke, ali zaslužuju medijski prostor. Ova dolazi iz male općine u Krajini, Bužima.

Bužim je iznjedrio višestrukog svjetskog prvaka, muzičara, patriotu. U Bužimu je, prije 24 godine, rođen Edin Vučelj. Tu je njegova priča i počela. Prvi kikboks koraci učinjeni su upravo u viteškom dijelu Bosne i Hercegovine i tu se rađa ljubav prema sportu. Nešto kasnije, Vučelj otkriva i drugu ljubav – muziku, te upisuje i završava Muzičku akademiju u Sarajevu.

Osvajač je dva svjetska kupa u kikboksu tokom protekle dvije godine, a zlatne medalje donosi i sa evropskih, ali i državnih prvenstava. Spoj muzike i sporta za ovog mladog, uspješnog Krajišnika bio je uspješan. Pored toga, Vučelj je i oficir Oružanih snaga BiH, ali i trener mladih sportskih nada. Vjera u sve ono što radi u životu pružila mu je i treće mjesto na svjetskoj wako kikboks ljestvici.

Ova godina je za njega bila uspješna; osvojen evropski kup u Karlovcu, zatim balkanski u Tešnju, svjetsko prvenstvo u Austriji i Mađarskoj.

Jedan od najboljih kikboksera svijeta, nažalost, nema podršku svoje države koju svakodnevno ponosno predstavlja. Vučelj, iako mu se nakon posljednjeg prvenstva u Budimpešti smiješi prvo mjesto na svjetskoj ljestvici, još uvijek nema sponzora. Svako takmičenje finansira sam. Svaki put je iznova upitno da li će otići na takmičenje ili ne. Općina, Kanton, ali i država su zakazali po ovom pitanju, ali Vučelj je uporan – koliko god teško bilo, on se i dalje bori, ponosno noseći uniformu Oružanih snaga i zastavu Bosne i Hercegovine.

Zajednička nit svega što radi bit će prikazana i u njegovom master radu. U naredom periodu Vučelja očekuje takmičenje u Turskoj, ali i Svjetsko prvenstvo u Sarajevu, za koje će, ističe, biti posebno pripremljen, ali i ponosan da će svoj na svom braniti boje svoje države jer, Bosna i Hercegovina, sport, uniforma i muzika je njega viz(ij)a za budućnost.

(Visited 36 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Meris Bećović