Dva miliona KM za stipendiste: Znanje je put u bolje i ljepše sutra

9 apr


Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je u prostorijama Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina potpisao ugovore o dodjeli općinske stipendija “Prof. dr. Husein Kulenović” sa 396 studenata koji su ispunili uslove javnog poziva. Za dodjelu stipendija obezbijeđeno je 2.111.900 KM, a 1.239 učenika i studenata ostvarilo je pravo na stipendiju.

– Svake godine se povećava broj stipendista i ove godine imamo 1.225 stipendista, za šta smo izdvojili rekordan iznos u budžetu od 2.111.900 KM. Svaki fening koji damo za ovu namjenu je ulaganje u prave stvari koje će se kroz vaše znanje vratiti zajednici. Želimo da se vi osjećate ponosnim što ste stanovnici općine Centar, naglasio je načelnik Mandić.

Nakon objavljenog javnog poziva u decembru prošle godine, Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport primila je 1.300 prijava.

– Stipendista sam Općine Centar od devetog razreda osnovne škole i kada sam vidjela ovogodišnji konkurs, ostala sam iznenađena koliko mjesečni iznosi stipendija su odvojeni za studente. Drago nam je da se ovim nagrađuje izvrsnost studenata i mislim da je to jedna od motiva da učimo još više, izjavila je Hena Fajić, studentica četvrte godine Pedagoškog fakulteta u Sarajevu.

Jedan od dobitnika stipendije Općine Centar je i Adi Hujić, student druge godine Prirodno-matematičkog fakulteta sa prosjekom ocjena 10.

– Ovo je šesta godina kako sam stipendista Općine Centar i pratim taj progres kako stipendije rastu u novčanom smislu iz godine u godinu. Osim ovog, naša Općina Centar nas nagrađuje za postignute uspješne rezultate u takmičenjima iz znanja kao što je to bio slučaj sa mojim timom nakon osvajanja srebrene medalje, što za nas predstavlja dodatni motiv za učenje, kazao je Hujić.

Među potpisnicima stipendije 94 studenta su sa prosjekom ocjena 9,5 do 10, 221 je ostvario prosjek od 8,5 do 9,49, a 81 student dobitnik općinske stipendije ostvario je prosjek ocjena od 8 do 8,49.

studomat.ba

(Visited 37 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments