Dva dana u Milanu: Otkrijte najbolje od prestonice mode

24 jan

Šarmantan, romantičan i kosmopolitski, Milano ima mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Skriven u severnoj Italiji, svetska modna prestolnica često je zanemarena usred turističkih Venecije i Rima. Ipak, grad je pravi kaleidoskop – prepun zadivljujuće umetnosti i arhitekture, dom najvećih svetskih modnih brendova, beskrajne tirade zelenih površina i naravno, ukusne hrane.

Dakle, ako ste planirali za Dan državnosti putovanja, i da maksimalno iskoristite svoje vreme, a da pri tom ne napravite rupu u džepu, dozvolite da vam pokažemo kako. Naš dvodnevni vodič kroz Milano je upravo ono što vam je potrebno za samo dva čarobna dana u gradu mode i fudbala.

Oduševite se veličanstvenim Duomom

Preporučujemo da već prvi dan vaše Milano putovanje začinite veličanstvenim Duomom jer bez njega poseta ovom gradu nije potpuna. Katedrala je poznata širom sveta po svojoj gotičkoj arhitekturi, visokim tornjevima i sveukupno zastrašujućoj strukturi. Za njenu izgradnju bilo je potrebno šest vekova.

Nekoliko statua – oko 3.400 i još 700 figura – smešteno je na vrhovima tornjeva, a najpoznatiji je Marijin, poznat i kao Madonina, gde simbolično gleda na grad. Možete da se uputite pravo na vrh, uživati u tornjevima i statuama izbliza i u zadivljujućim panoramskim pogledom na grad.

Kao najveća crkva u Italiji, Duomo izaziva strahopoštovanje, odiše ekstravagancijom i uvek je prepuna turista.

Duomo je otvoren svakog dana od 08:00 do 19:00 sati, s posljednjim ulazom u 18:10. Ulaznice za Duomo koštaju 3,50 evra za odrasle i 2,50 evra za decu od šest do 11 godina. Ukoliko želite da posetite krov katedrale, morate da kupite dodatnu propusnicu čija je cena od 10 do 23 evra.

Kupujte iz izloga Galerije Vitorio Emanuele II

Vaša sledeća stanica je Galerija Vitorio Emanuele II, koja se nalazi na samo nekoliko minuta od Duoma. Kolokvijalno poznata kao najstariji trgovački centar na svetu, galerija je dom poznatih brendova koji su najčešće nedostupni poput Roberta Kavalija, Feragama i Valentina. Ako putujete s ograničenim budžetom, šoping u Galeriji Vitorio Emanuele II može biti problematičan. Ali, zato je kupovina iz izloga uvek opcija!

Ako ste mislili da svetski poznati brendovi definišu ovaj pravac, razmislite ponovo: njegova arhitektura je legendarna u Italiji. Galerija predstavlja Italiju u svom najboljem izdanju sa spojem mermera, stakla, gvožđa i prekrasnih mozaičkih šara. Njegova staklena kupola je jednostavno zapanjujuća i nijedong posetioca ne ostavlja ravnodušnim. Ova galerija predstavlja luksuz sa svojim zamršenim dizajnom, buticima visoke mode, hotelom sa sedam zvezdica i jedinstvenim restoranima poput Bar Kamparino i Savini.

Galerija Vitorio Emanuele II je otvorena 24 sata, iako restorani i prodavnice imaju određeno radno vreme. Ulaz u galeriju besplatan, a ako poželite da idete na krov – šetalište između Trga Duomo i Trga Dela Skala, možete to da uradite radnim danima od 12:00 do 15:00 i 17:00 do 20:00, a vikendom od 12:00 do 21:00. Propusnica za korišćenje lifta koji vodi do krova košta 12 evra.

Upoznajte da Vinčijevu zaostavštinu

Najbolji način da se iskoristi drugi dan boravka u Milanu je poseta ličnom vinogradu Leonarda da Vinčija. La Vinja di Leonardo, kako se ovaj vinograd naziva, pomoći će vam da shvatite zaostavštinu slavnog umetnika. Ovaj prostor je da Vinčiju poklonio bivši milanski vojvoda 1498. godine, samo nekoliko godina nakon završetka Poslednje večere.

Vinograd je teško stradao od višestrukih požara i bombardovanja tokom Drugog svetskog rata. Tek 1920. godine, a potom 2015. godine, preduzeti su napori za obnovu. Danas La Vinja di Leonardo nudi dubok uvid i istoriju u da Vinčijev život, proučavanje, dostignuća i umetnička dela.

La Vinja di Leonardo je otvorena od 09:00 do 18:00 od ponedjeljka do petka sa obilaskom svakih pola sata. U subotu i nedjelju termini ostaju isti, ali se obilasci odvijaju svakih 15 minuta. Ulaznice koštaju 10 evra za odrasle i šest za decu od šest do 18 godina.

Upotpunite iskustvo obilaskom Poslednje večere

Put u Milano upotpunite posetom Santa Mariji Dele Gracija – manastiru poznatom u celom svetu manje po svom dizajnu i arhitekturi, više po tome što je dom Poslednje večere Leonarda da Vinčija. Putnici širom sveta hrle u ovaj milanski manastir kako bi bacili pogled na proslavljenu sliku, koja prikazuje poslednje trenutke Isusa Hrista sa svojim apostolima kada jednog od njih, Judu, proglašava izdajnikom.

Poslednja večera je decenijama bila predmet uvažavanja umetnosti; često se ne naziva mirnim portretom, već onim koji u fluidnom kretanju odražava Hristove izraze i pokrete. Zanimljivo je da je većina Santa Marija Dele Gracije bombardovana tokom Drugog svetskog rata osim zida koji je nosio Poslednju večeru.

Zbog njegove popularnosti, rezervacije za posetu Poslednjoj večeri se zatvaraju mesecima unapred. Preporučujemo da svoje mesto rezervišete mnogo ranije kako ne biste propustili priliku da pogledate sliku. Za javnost je otvoren od 08:15 do 19:00 od utorka do nedjelje, a zatvoren ponedjeljkom, 1. januara, 1. maja i 25. decembra. Ulaznice koštaju 10 plus dva evra rezervacijske takse za starije od 18 godina.

Saveti za odmor u Milanu

Da bi vaš dvodnevni boravak u Milanu što bolje prošao, evo i nekoliko saveta

  • Da biste pozvali taksi u Milanu, moraćete da prošetate do najbližeg taksi stajališta ili da ga rezervišete unapred.
  • Razmislite o obilasku s vodičem kako biste saznali više o kulturi i istoriji grada.
  • Javni prevoz je zgodan i ekonomičan način za kretanje Milanom. Razmislite o kupovini karte za 24 ili 48 sati.
  • Ako pokušavate da uštedite novac, možda bi trebalo da razmislite o tome da ostanete na lokaciji izvan centra grada.
  • Nije potrebno da ostavljate bakšiš u restoranima u Milanu.
  • Milanci svoju modu shvataju ozbiljno, pa se pobrinite da se obučite prikladno, uključujući i najbolje cipele, kada izlazite noću.

U ovom članku smo naveli samo neke od mogućnosti koje možete da vidite i posetite u Milanu za samo dva dana. Tu su još i gradski parkovi i bašte, poput Parko Sempione i Đardini Indro Montaneli. Ne zaboravite da probate lokalnu kuhinju, koja uključuje jela poput rižota i kotleta na milanski način.

Sve u svemu, Milano je grad koji nudi ponešto za svakoga, bilo da vas zanima umetnost, moda ili jednostavno upoznavanje lokalne kulture. Opcija je bezbroj, a na vama je da izabrete turu koja vam je najbliža srcu i budžetu.

Autor članka: Velibor Živkov

(Visited 42 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments